Geçmişinden kaçamazsın: 'Teknoloji şirketlerine güven azalıyor'
Dünya genelinde yüz milyonlarca insanın bilfiil kullandığı teknoloji platformları uzunca bir zamandır ‘güven problemleri’ ile çalkalanıyor. Facebook’un başlattığı süreçte teknoloji şirketlerine ‘güven oranlarını’ sıraladık…
Facebook’un başını çektiği ‘veri sızdırma’ skandalları günden güne büyüyerek farklı şirketler için karanlık tablolarla karşılaşmamızı sağlamıştı. Twitter, Amazon ve hatta Instagram’ın da aralarında bulunduğu birçok farklı platforma güvenleri sarsılan kullanıcılar, kendileri için ‘zehirli’ bir ortam inşa edildiği inancıyla çeşitli protestolara girişmişti.
Dünyanın en büyük araştırma şirketleri arasında yer alan Toluna’nın 1000 yetkin kullanıcıyla yaptığı anket, ‘güven’ konusunda en fazla problem yaşayan teknoloji şirketlerini sıraladı. Birçok farklı teknoloji şirketine yer verilen anket, farklı parametrelerle güvenilmeyen şirketler için net bir tablo oluşturmayı başarıyor. Toluna’nın yayınladığı sonuçlara göre ‘güvenilmeyen uygulamalar’ konusunda zirve Facebook’a ait. Tüm listeye bakalım:
1. Facebook, %40
Toluna’nın yayınladığı ankette katılımcıların yarıdan fazlası Facebook’u en az güvenilecek şirket olarak seçti. Facebook’un gizlilik ihlalleri ile ilgili sürekli olarak problemler yaşaması hem Mark Zuckerberg’i hem de Facebook’un borsadaki yatırımcılarını sıkıntıya sokuyordu. Bu sıkıntı, kullanıcılarda da etkisini göstermiş olacak ki Facebook, ‘kötü liste’nin en tepesinde yer aldı.
2. Amazon, %8
Dünyanın en büyük çevrimiçi alışveriş platformu olarak değerlendirilen Amazon da olumlu şöhretini ters çevirecek biçimde Toluna anketinde ikinci sırada yer aldı. Kullanıcılar, Amazon’un da veri skandallarına teşne olduğu ve olabileceği inancına sahip.
3. Twitter, %8
Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter da ‘güven testinde’ sınıfta kalan şirketler arasında başı çekiyor. Çok fazla sahte profil barındırılması uygulamanın güvenilirlik oranını ciddi anlamda düşürüyor diyebiliriz.
4. Uber, %7
Türkiye’de de çeşitli problemlerle gündem olan Uber, %7 ile listeye giriş yapmış durumda. Uber için ‘korsan uygulama’ algısı kullanıcılarda da karşılığını bulmuş.
5. Google, %6
Dünyanın en büyük arama motorlarından biri olan Google listede %6 ile zirvede yer alıyor. Gizlilikle ilgili şirket içi çatışmalar ve protestolar Google'ı ister istemez Amerika'daki en güvenilmeyen teknoloji şirketlerinden biri durumuna doğru sürükledi.
6. Lyft, %6
Uber’e benzer bir taşımacılık hizmeti sunan Lyft, Türkiye’de kullanıma girmemiş olsa da birçok ülkede aktif durumda. Kullanıcılar, Lyft’e de güven konusunda sıkıntılar yaşıyor…
7. Snapchat, %4
Instagram'ın ‘Hikayeler’ özelliğini aktif hale getirmesiyle birlikte popülerliğini kaybeden ve tekrar canlanmaya çalışan şirket, %4 ile listede yer bulan teknoloji oluşumlarından biri.
8. Apple, %4
Dünyanın en çok kazanan ve en popüler şirketlerinden biri olan Apple, en güvenilmeyen şirketler arasında yer alıyor. Apple, anlamsız fiyat politikaları ve kullanıcıları kandırma odaklı yavaşlatma hadiseleriyle gündemden düşmüyordu…
9. Microsoft, %2
Her bilgisayar kullanıcısının bir şekilde karşısına çıkan Microsoft, bu listede de kendine yer bulmayı başarmış. %2 gibi oldukça düşük bir orana sahip olsa da listede bulunması şirket için talihsizlik…
10. Netflix ve Tesla, %1 veya daha az
Dünyanın en prestijli şirketleri arasında yer alan ikili, güven konusunda da kullanıcılarını memnun etmiş gibi duruyor. Olumsuz listenin son sırasında Netflix, Tesla ikilisi yer alıyor…