Facebook'un gizli kuralları internete sızdı: Ortalık karıştı
Sadece Facebook çalışanlarının bilmesi gereken bir takım kurallardan oluşan kılavuz İngiliz The Guardian gazetesinin eline geçti.
Facebook'un arada bir üyelerine hatırlattığı topluluk kuralları, hepimizin istediği zaman açıp okuyabileceği bir liste halinde sunuluyor. Ancak bu kurallar bazen içinde bulunulan durumu aydınlatmada yeterli olamayabiliyor. Doğru ile yanlış arasındaki gri bölgede yer alan durumlarda alınacak kararlar için insan moderatörlere danışmak belki en doğru çözüm. Ancak 2 milyar üyeniz her gün yüz milyonlarca içerik paylaşıyorsa tüm bunları kontrol edecek bir moderatör ekibi kurmak oldukça zor.
Bu işi kolaylaştırmak için Facebook gri alanları konu alan daha detaylı bir kılavuz hazırlamış. Sadece Facebook çalışanlarının bilmesi gereken bu kılavuz geçtiğimiz günlerde The Guardian gazetesinin eline geçmiş. Facebook’un neyin kabul edilebilir neyin çok yanlış olduğuna biraz fazla net bir şekilde karar verdiği kurallar temel olarak şu şekilde:
- “Birisi Trump’ı vursun” gibi ifadeler, bir ülkenin başkanını hedef aldığı için silinmelidir. Çünkü ülke başkanları korunmuş kategoridedir.
- “Bir kadının boynunu kırmak için tüm basıncı boğazının ortasına uygulayın” ya da bazı küfürler, inandırıcı tehditler olmadığı için Facebook’ta paylaşılmasında sorun yoktur.
- Vahşi ölümler içeren videolar ‘rahatsız edici’ olarak işaretlenmelidir ancak her zaman silinmesine gerek yoktur. Çünkü bu videolar zihinsel rahatsızlıklar gibi bazı konularda farkındalık oluşturmak için kullanılabilir.
- Çocukların cinsel olmayan fiziksel istismarı ve zorbalığı içeren bazı fotoğrafların silinmesine ya da bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur ancak bu durumdan sadistçe zevk alınıyor ya da bu durum kutlanıyorsa silinebilir.
- Hayvanlara yönelik şiddet görüntüleri paylaşılabilir. Eğer görüntüler aşırı derecede rahatsız ediciyse uygun şekilde işaretlenerek yayınlanmalıdır.
- Nü ya da cinsellikle ilgili tüm el yapımı eserler paylaşılabilir ancak müstehcenlik gösteren dijital sanat eserleri paylaşılamaz.
- Nü olmadığı sürece kürtaj videoları paylaşılabilir.
- Kendine zarar veren kişilerin canlı yayın yapması engellenmeyecektir çünkü Facebook kötü durumdaki kişilerin sansüre uğramasını veya cezalandırılmasını istememektedir.
- 100 binin üzerinde takipçiye sahip herkes ‘kamuya mal olmuş kişi’ olarak değerlendirilecek ve özel kişilerin koruma haklarının tamamı bu kişiler için geçerli olmayacaktır.
Facebook’un birkaç cümle ile formüle etmeye çalıştığı ve sansür ile ifade özgürlüğü arasında bir denge kurmaya çalıştığı bu durumlar pek çok insan için çok hassas konuları içeriyor. Önümüzdeki günlerde de bu kararlara yönelik ciddi tepkiler gelmesi muhtemel.