Facebook, kripto para işine resmen girdi: 'Libra'
Dünyanın birçok ülkesinde giderek popülerleşen 'kripto para' kavramı dev şirketleri de harekete geçirdi.
Son olarak Facebook, 2020 yılında piyasaya süreceğini açıkladığı Libra isimli kripto parasını resmen tanıttı.
Libra, kullanıcıların çevrimiçi finansal işlemlerini kolaylaştırmak gibi bir misyona sahip.
Özellikle 2017 yılı boyunca hızlı ve güçlü bir biçimde esen Bitcoin fırtınası, kripto sanal para birimlerini hemen herkesin duymasını sağladı. Bitcoin fiyatlarındaki anlık ve yüksek değer artışları, ona olan ilginin artmasını hatta patlama yapmasını sağladı. Bu durumun bu seviyelerde hızlı bir farkındalık oluşturmasının temel motivasyonu ise dünyanın teknolojik devrimlerini hızlı biçimde gerçekleştiriyor olmasıyla özetlenebilir.
Hızlı teknolojik gelişim beraberinde sistematik devrimleri ve değişimleri de tetikliyor. Kripto para sistemi de bu hızlı değişimin önemli bir parçası. Günümüzde her ay onlarca ICO (Initial Coin Offering) gerçekleşirken, coin arzları sayesinde onlarca farklı coin borsasında, yüzlerce kripto para işlem görmeye devam etmekte. Kripto para dünyası son 3-4 yıl içerisinde tahmin edilemeyen bir gelişim süreci yaşayarak, diğer taraftan öngöremediğimiz parasal sistemlerin değişkenlik göstermesine sebep olmaya devam ediyor.
Estonya, kendi kripto parasını çıkaracak!
Kripto paralarının geleceği konusunda şimdiden ortaya atılan bir çok teori var. Bu teorilerin bazıları çöp olurken, bir kaçının gerçekleşmesi durumunda bile dünyadaki parasal sistemi kökünden değiştirebilecek bir alana doğru hızla sürükleniyor olabiliriz. Blockchain teknolojisi daha şimdiden devrim niteliğinde bir çok ülke ve kurumsal yapıların takibinde. Özellikle finansal sistemde bankacılık sektöründe köklü değişimler bizi bekliyor olabilir. Estonya, son yıllarda yaptığı teknolojik yatırımlar sayesinde 'İnternet Cumhuriyeti' olarak anılmakta ve bir çok teknolojik devrimin ilk olarak deneme tahtası olarak kullanıldığı ülke konumunda. 'Estcoin' adı verilen sanal para birimi uygulamasına ilk geçecek ülke olan Estonya, dijital paranın resmi anlamda yaygınlaşmasını tetikleyebilir.
Kripto para birimleri konusundaki durum ülkeler nezdinde böyle bir seviyeye gelmişken dünya devi şirketlerin, böylesi bir gerçekliğe sessiz kalması beklenemezdi. Bu doğrultuda hareket eden devler, kendine ait özel ekiplerle kripto para dünyasına dahil olmaya devam ediyor. Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg de Facebook ekseninde benzer bir hamlenin geçerli olduğuna dair açıklamada bulundu. Facebook üzerinden paylaşılan bir gönderide Facebook'un yeni kripto para birimi Libra ve dijital cüzdan Calibra resmen tanıtıldı.
Messenger ve WhatsApp'ta da gömülü şekilde kullanılabilecek
Facebook tarafından küresel bir para birimi ve finansal bir alt yapı olarak hayata geçirilen Libra, bir banka hesabı olmayan kullanıcılarının alışveriş ve para transferi gibi işlemleri kolayca yapmalarını sağlayacak. Dijital cüzdan Calibra vasıtasıyla da Libra kripto parayı biriktirmek, başka bir kullanıcıya göndermek ve harcamak mümkün olacak. Calibra tek başına bir uygulama olarak da, Messenger ve WhatsApp’ta gömülü şekilde de kullanabilecek. Facebook tarafından yapılan açıklamada 'gelişmekte olan ülkelerde yaşayanlar, özellikle kadın ve göçmenlerin banka hesapları olmadığı için krediye ulaşamadıklarına' ve 'Libra'nın bu gruplar için ne kadar faydalı olabileceğine' değinildi.
Akıllı telefonu olan herkes Calibra sayesinde bir mesaj gönderir gibi kolay ve hızlıca Libra transferi yapabilecek. Facebook zaman içerisinde Libra’yla fatura ödemek, kahve almak ya da toplu taşıma araçlarını kullanmak gibi işlemleri yapmayı da mümkün kılmayı planladığını söyledi. Açıklamada gizlilik konusu da Libra’nın öncelik tanıdığı noktalardan biri olarak önce çıkıyor. İstisnalar dışında hiçbir kullanıcının bilgi ya da finansal verisinin, müşterinin onayı olmadan üçüncü kişilerle paylaşılmayacağını belirten Facebook, bahsi geçen istisnaların da yasal süreçlerde, Calibra’yı daha işlevsel kılmak adına yapılacak geliştirmelerde ya da kullanıcıları güvenli tutma ihtiyacında doğacak durumlar olduğunu ekledi. Projeye minimum 10 milyon dolar katkıda bulunanlar arasında PayPal, Ebay, Spotify, Uber, Lyft Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Visa ve Mastercard gibi önemli şirketler bulunuyor.