Facebook akıllanmıyor: 'Gizli veri paylaşımına yönelik soruşturma'
Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Facebook, alışılagelmiş davalardan biriyle daha karşı karşıya. Şirkete, gizli kullanıcı verilerini Amazon, Apple ve Microsoft gibi şirketlerle paylaştığı iddiasıyla soruşturma açıldı.
New York Times’ın yayınladığı makaleye göre yaklaşık 2 milyar kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal medya platformu konumunda yer alan Facebook, alışkanlık haline getirdiği ‘veri paylaşma’ skandalıyla yeniden karşı karşıya. New York Times’a göre Facebook, kullanıcılarına ait verileri 150’yi aşkın şirketin kullanımına sunmak için anlaşmalar yaptı.
Daha önce ‘üçüncü şahıslarla bilgi paylaşımı’ konusunda çeşitli davalara muhatap olan Facebook, bu davranışı ortadan kaldırmış olsa da iddialara göre Netflix, Spotify, Amazon, Apple, Microsoft ve Sony gibi büyük şirketlerin gizli kullanıcı verilerine erişimine uzun bir süre daha izin verdi. Facebook bu süreçte kamuoyu ve medya karşısında ısrarlı bir biçimde ‘veri paylaşımının kullanıcı gizliliğine zarar verdiğini’ savunmuştu.
İddialar, Facebook hisselerini düşürdü
Yayınlanan makalede New York’ta bulunan soruşturma kurulunun şimdiden en az iki farklı akıllı telefon üreticisi ve kimi aygıt üreticilerini ifade vermeleri için çağırdığı bilgisine yer veriliyor. New York Times’a demeç veren bir Facebook görevlisi, yetkililerle işbirliği içinde olduklarını ve soruşturmaya büyük bir ‘ciddiyet’ atfettiklerini açıkladı. Cezai soruşturma dolayısıyla Facebook hisselerinin Çarşamba günü kapanış sonrası yüzde 1.5 seviyesinde düşüş yaşadığı ifade edildi.
Ne olmuştu?
Londra merkezli ‘Cambridge Analytica' isimli veri analiz firmasının 2018 yılında 50 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz ele geçirdiği gizli kişisel verileri, ABD'de ve İngiltere'de önemli siyasi seçimleri etkilemek için usulsüzce kullandığı iddia edilmişti. Facebook'un kurucusu ve patronu MarkZuckerberg, bu olay için ‘Bu tür olayların yaşanmaması için yıllar önce önlemler almıştık. Ancak, hata yaptık. Daha yapılması gerekenler var’ yorumunda bulunmuştu.
Bunun dışında Facebook, gizli kullanıcı verilerini şirketlere ‘adaletsiz’ biçimde satmak, bu verilerin usulsüz kullanımını denetlememek ve önlemeye çalışmamak, telefonlarına sosyal medya platformunun uygulamasını yükleyen kişilerin cep telefonu konuşmalarını ve kısa mesaj kayıtlarını izinsiz tutmak gibi ciddi suçlarla anılmıştı. Mark Zuckerberg, gizli kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili ABD Kongresi'nde ifade de vermişti.