Elon Musk sızıntılara öfkeli: 'Tesla çalışanlarına e-posta ile gözdağı verildi'
Yaklaşık bir aydır Tesla'nın çok sayıda özel bilgisinin basında ve sosyal medyada yer bulması Elon Musk'ı zor durumda bıraktı. Şirket içi 'casuslarla' karşı karşıya olduğunu düşünen Musk, Tesla çalışanlarına oldukça iddialı ve sert bir e-posta gönderdi. Bilgi sızması halinde neler olabileceğini anlatan e-posta, tespit edilen sızıntıları ve sonuçlarını da Tesla çalışanlarıyla paylaştı.
Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticileri arasında değerlendirilen Tesla; ürettiği otomobil ve teknolojiler dışında da sıklıkla gündeme geliyor. Tesla'nın basında ve sosyal medyada yer bulması için ekstra herhangi bir olaya gerek duymaması ve CEO'su Elon Musk ile bunu rahatlıkla yapabilmesi haricinde son dönemde şirket için 'can sıkıcı' gelişmeler yaşanmaya başladı.
Normal şartlar altında CEO Elon Musk'ın bir açıklaması, paylaştığı bir tweet ya da özel hayatıyla gündem olabilen şirket, son bir aydır şirket içi bilgilerin basına ve sosyal medyaya sızmasından şikayetçi. Tesla'nın üretim koşullarını, yeni teknolojilerini ve yıllık hedeflerini içeren bilgilerin farklı platformlar üzerinden sürekli olarak paylaşılması Elon Musk başta olmak üzere tüm Tesla yönetimini harekete geçirdi. Özellikle sosyal medyaya sızan bilgiler içerisinde ticari sır ve fikir haklarının da bulunması Tesla'yı yeni önlemler almaya itmiş durumda. Şirket, çalışanlarına sert ve oldukça anlaşılır bir e-posta göndererek bundan sonraki sızıntıların sonuçlarının ağır olabileceğini ifade etti.
Sızıntıları eleştiren e-posta da sızdırıldı
Elon Musk tarafından çalışanlara gönderilen 'sızıntı karşıtı' e-posta'nın sosyal medyaya sızması da ayrı bir 'ironiyi' beraberinde getiriyor diyebiliriz. E-posta metni tam olarak şöyle:
- Konu: Lütfen Okuyun - Gizlilik Hatırlatması
- Haberleri okuyorsanız Tesla’ya karşı ciddi bir ilgi olduğunun da farkındasınızdır. Başarımızın bir sonucu olarak başarısızlığımızı görmek için elinden gelen her şeyi yapacak insanları görmeye devam edeceğiz. Bu, kendi çıkarları için tescilli bilgilerimize ulaşmak isteyen insanları da içeriyor. Bu kişiler Tesla çalışanlarını kişisel ağlardan ya da LinkedIn, Facebook ya da Twitter gibi mecralardan da takip ediyor. Bahsi geçen kişilerin bulunduğu ‘ricalar’ yalnızca şirketimize zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda yasal olmadıkları için sizin ve meslektaşlarınızın gerek işinden olmaları gerekse cezai işlemler gibi risklerle karşı karşıya kalmaları gibi riskleri barındırıyor.
- Bir işveren ve hissedar olarak her gün teknolojiyi kullanan ve üreten kişilerin, hepimizin, bu bilgilerin güvenliğikonusunda sorumluluklarımız bulunuyor.
- Bir kişi Tesla’ya katıldığı zaman aynı zamanda Tesla’nın gizli ve tescilli bilgilerini ‘paylaşmamayı, açığa vurmamayı, kullanmamayı ve ifşa etmemeyi’ de kabul etmiştir. Tesla, tecilli iş bilgilerini uygunsuz şekilde sızdıran ya da gizlilik zorunluluklarını kabul edip bunun dışında hareket eden herkese karşı bir süreç başlatacaktır. Bu süreçler çalışanın işinin sonlandırılmasını, oluşan hasarların karşılanması talebini hatta hukuki süreçleri kapsar. Eğer ‘Gizlilik Sözleşmesi’nin bir kopyasını istiyorsanız lütfen insan kaynaklarınıza e-posta gönderin.
- Sosyal medya üzerinden sizden bilgi ‘rica edenler’le karşılaşırsanız cevap vermeyin ve lütfen direkt olarak (güvenlik için oluşturulmuş e-posta) adresine bildirin.
- Güvenlik ekibimiz yapılması gereken başka bir eylemin olup olmadığına karar verecektir.
- Bilgi sızdıran herkesin bunu bilinçli bir şekilde ya da firmaya zarar vermek amacıyla yapmadığının farkındayız. Bu noktada sizlerden üzerine çalıştığınız işin son derece hassas olduğunu ve buradaki bilgileri arkadaşlarınızla, ailenizle ya da bu organizasyon dışındaki kişilerle paylaşmamanız gerektiğini hatırlamanızı istiyoruz.
- Sizin ya da ekibinizin, fikir hakkını ve ticari sırları nasıl koruyacağınızı anlatan bir eğitimden fayda sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız lütfen (güvenlik için oluşturulmuş e-posta) adresiyle iletişime geçin.
- Kabul edilemez davranışları, yasa dışı ifşaları ya da fikir hakkı hırsızlığı konularını ne gibi davranışların oluşturduğu konusunda emin değilseniz aşağıda bu konulara ilişkin yaşadığımız olaylar ve sonuçları bulunmaktadır:
- * Bu ay bir çalışan, bir iç toplantının içeri arama bilgilerini sosyal medyada paylaştı. Çalışanın kimliği tespit edildi ve ertesi gün işine son verildi.
- * Geçtiğimiz ay eski bir çalışana karşı bir yıldan az olmamak üzere hapis cezası talep edilen bir dava açıldı. Eski çalışan, Tesla etki alanında bulunan ticari sırları kendi kişisel hesabına aktardı ve bu bilgileri yaymakla firmayı tehdit etti.
- * Eski bir çalışan, Tesla’nın fikir hakkı bulunan bilgilerini kişisel iCloud hesabına atarak firmayı, rakip bir firmaya katılmak üzere terk etti. Tesla, çalışana karşı ticari sırları çalması konusunda bir dava açtı.
- * Tesla, eski çalışanlarına ve rakip bir firmaya, tescilli bilgileri ve ticari sırları çalarak rakip firmanın büyük mağazacılık, lojistik ve envanter kontrolü operasyonu konusunda hiçbir emek sarf etmeden öne geçmesini sağladıkları için dava açtı.
- * Bir çalışanın, Ocak ayında ürün numaralarının da içinde bulunduğu gizli bilgileri gazetecilerle Twitter üzerinden paylaştığı tespit edildi. Çalışanın Gizlilik Sözleşmesi ve Tesla’nın İletişim politikasını ihlal etmesi sebebiyle işine son verildi.
- Şirket politikaları dahilinde ilerleyiş şeklimizi ve paylaşma anlayışımızı şereflendirip devam ettirmek tüm çalışanlarımızın sorumluluğu dahilindedir. Aksi takdirde meslektaşlarınıza, misyonumuza ve her gün yaptığınız özverili işe zarar vermiş olursunuz. Tesla’nın misyonunu ilerletmek ve geliştirmek için farkındalığı sağlayıp, değerli işinizi koruyarak kendi üzerinize düşeni yaptığınız için teşekkür ederiz.
Sızıntılar, Tesla'yı geriletti
Tesla tarafından çalışanlara gönderilen e-posta'nın içerik noktasında 'tehdide varan' söylemler içermesi ve çalışanları gerginliğe sürükleyebilecek ifadeler barındırması birçok hukukçuya göre şirketin başını ağrıtabilir. Olaylara Tesla cephesinden bakacak olursak belirtilen sızıntıların şirketi ciddi anlamda gerilettiğini söyleyebiliriz. Tesla’nın şu anda 42 milyar dolar değerinde bir firma olduğu da göz önünde bulundurulduğunda şirket tarafından alınan bu önlemin ciddiyeti de ortaya çıkmış oluyor.