Elektrik için yeni kaynak: 'Kar yağışı'

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
CANLI
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • Açıklamalar kapalı, seçildi
    • Altyazı Kapalı, seçildi
      Kar yağışından elektrik üreten yeni sistem.

      Bilim insanları, uzun süren çalışmalar neticesinde oldukça kritik bir keşfe imza attı. Yeni buluş sayesinde kar yağışından elektrik üretmek mümkün hale gelecek...

      Dünyanın en büyük problemleri arasında başı çeken enerji kavramı, bilim insanlarının konsantrasyonunu kendinde toplamayı başarıyor. Hem makul, hem başarılı hem de çevreyle uyumlu enerji üretmek için yeni kaynak arayışı günden güne derinleşirken elektrik de önemli bir ihtiyaç olarak değerlendirilmeye devam ediyor.

      Elektrik enerjisi, farklı yöntem ve doğal kaynaklarla uzun süredir üretiliyor.
      Elektrik enerjisi, farklı yöntem ve doğal kaynaklarla uzun süredir üretiliyor.

      Daha önce, deniz gel gitleri, rüzgarlar ve güneş enerjisiyle üretilen elektrik için son çözüm kar olarak belirlendi. Geliştirilen projenin temelinde 'triboelektrik etkisi' adı verilen bir kavram bulunuyor. Bu kavrama göre iki farklı materyal birbirine dokunduğunda ortaya ciddi bir elektrik yüklenmesi çıkıyor. Araştırma görevlileri, kar tanelerinin pozitif elektrik yükü taşıdığını da keşfettiğinden bahse konu işlem daha somut bir hale gelebiliyor.

      Kar tanelerinin sahip olduğu yük, elektrik enerjisi üretiminde kilit rol üstleniyor.
      Kar tanelerinin sahip olduğu yük, elektrik enerjisi üretiminde kilit rol üstleniyor.

      Daha önce farklı maddelerle de gerçekleştirilmişti

      Kar tanelerinin + yüklü olması elektron verdiği anlamına da geldiğinden kar tanelerinin negatif yüklü maddelerle etkileşime girebileceği sonucuna varmak mümkün. Bu arada, UCLA’da araştırmacı olarak görev alan kimyager Maher El-Kady, 'Kar zaten yüklü, o yüzden de düşündük ki neden karşısında ters yüklü bir madde koyup aradaki elektriği toplamayalım?' açıklamasıyla projenin başlangıç noktasını ortaya koydu.

      Maher El-Kady, projenin başındaki isim.
      Maher El-Kady, projenin başındaki isim.

      Bu tip bir çalışma için ilk kez kar kullanılsa da benzer çalışmalar daha önce farklı maddelerle de gerçekleştirilmişti. Ekip tarafından kurulan triboelektrik nanojeneratörü kendi alanında ilk olma özelliği taşıyor. Teng ismi verilen bu sistemler farklı farklı onlarca konuya da adapte edilebiliyor.

      Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

      Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

      YORUMLAR
      Sırala :

      Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım