Clubhouse nedir?
Clubhouse uygulaması sosyal medyada gündem oldu. Mikroblog uygulaması Twitter'a benzerliği ile dikkat çekiyor. Clubhouse ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik.
Gündeme oturan uygulama ile ilgili 'Clubhouse nedir, nasıl kullanılır?' gibi konular aratılıyor. Clubhouse mikroblog uygulaması Twitter'a benzetiliyor.
Clubhouse nedir?
En basit soru ile başlayalım. Clubhouse ses temelli bir sosyal ağ. Paul Davison ve Rohan Seth'in kurduğu Alpha Exploration'ın ürünü. Yatırımcılarına sonrasında değineceğim ama girişimin kendini anlattığı dökümanlardaki tanımı ile ilerleyelim: Kişilerin istediği yerden konuşabildiği, hikaye anlatabildiği, fikirler geliştirebildiği, arkadaşlıklarını derinleştirdiği ve yeni insanlarla tanıştığı ses temelli yeni nesil sosyal ürün.
Podcast'in son zamanlarda yeniden hareketlenmesi ile ses temelli ürünlere artan ilginin bir yansıması Clubhouse. Şimdilik sadece iOS kullanıcıları arasında davetiyesi olanlar girebiliyor. Girişimin ilgi duyulan en büyük alanlarından birisi de bu gizem oluyor. Apple için bir dönem "sadece App Store'da olan uygulamalar" iletişimi, uzun bir süre sonra, büyük ihtimalle de Apple'ın haberi olmadan yeniden canlanıyor. Şunu da belirteyim her iPhone'u olanın katılamadığı sosyal ağda, bekleme listesine giriyorsunuz veya çevrenizdeki insanlardan davetiye alabilirseniz katılabiliyorsunuz.
Clubhouse nasıl kullanır?
İki ana fonksiyon var konuşma ve dinleme. Dilerseniz konuşmalara dahil olarak dinleyebileceğiniz gibi kendi konuşmalarınızı da başlatabilirsiniz.
Önce konuşma başlatma ile başlayalım. 3 ana konuşma bölümü var ki girişim buna (Start a Room) oda oluşturma diyor. Herkesin katılımına açık Open Room, sadece takip ettiklerinizle iletişim kurabileceğiniz Social Room ve dışarıdan kimsenin katılamayacağı Closed Room seçenekleri ile konuşmaları açabiliyorsunuz.
Sağ üstte yer alan konu belirle alanı ile de eğer Closed Room harici seçenekleri seçtiyseniz konu başlığını diğer kişilere göstererek katılımları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlayabiliyorsunuz.
Ses temelli sosyal ağda konuşma başlatmadan da vakit geçirmek mümkün. Dilerseniz istediğiniz bir konuşmaya dahil olabilirsiniz. Takip ettiğiniz kişilerin etkinlikleri önünüze düşüyor ama bundan ötesi farklı kulüpleri veya grupları da arayarak onlara dahil olmanız da mümkün. Gelecek etkinlikler için kendinize takvim atayabileceğiniz gibi takip ettiğiniz kişiler konuşmaya başladığında gelen bildirimle konuya girmeniz de mümkün. Siz konuşmacı olmak için el kaldırmadığınız sürece sadece dinleyen pozisyonunda kaldığınızı da belirteyim.
Ülkemizde bu hafta yaşanan hızlı katılımla iOS kullanıcısı olan teknoloji tutkunları yerini almaya başladı. Bunun haricinde ise girişimin yatırımcıları arasında a16z'in kurucu ortakları Marc Andreessen ve Ben Horowitz ile melek yatırımcı Ashton Kutcher gibi ünlü isimlere rastlamak mümkün. Rastlamak derken Twitter'dakinden daha fazlası, bir tweet atmanın ötesinde kişiyi dinlemek ve moderasyona bağlı soru sormak da mümkün.
Clubhouse ne yapılır?
Eğer yabancı diliniz varsa yurt dışındaki yeni insanlarla tanışmanız çok kolay. İlgi alanlarınıza göre alanında önemli isimlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde çok yeni bir sosyal ağ, eğer zamanınız varsa farklı içeriklerle dinleyici kitlesi yaratmanız da mümkün. Ne yapamazsınıza da değineyim kısa zamanda para kazanamazsınız. Büyük ihtimal girişimin yol haritasında bulunan içerik bazlı odalara ücretli giriş veya kişilere abone olma ücreti ile ileride gelir elde etmeniz de mümkün olabilir.
Clubhouse nasıl indirilir?
Yalnızca iOS işletim sisteminin olduğu aygıtlarca çalışan Clubhouse uygulamasını iPhone ya da iPad cihazlarınıza indirbilirsiniz. Apple Store uygulamasına girip Clubhose yazarak uygulamayı indirmelisiniz. Kendinize bir kullanıcı adı seçtikten sonra da gelen SMS ile onaylama işlemi yapmanız gerekmektedir. Geliştiriciler, uygulamanın Android sürümü üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtiyor.
Clubhouse'da iki ana fonksiyonun olduğu biliniyor. Bunlar konuşma ve dinleme. 3 ana konuşma bölümünden oluşan Clubhouse'da herkesin katılımına uygun Open Room, yalnızca takip ettiklerinizle iletişim kurabileceğinz Social Room ve dışarıdan kimsenin giremeyeceği Closed Room seçenekleri var.