Boston Dynamics'in insansı robotu takla atarak son hünerlerini sergiliyor!
● Boston Dynamics Atlas son yıllarda farklı birçok aşamalardan geçerek bugünkü halini aldı. Atlas artık takla atıp 'insan gibi' jimnastik hareketleri yapabiliyor.
● Öncelikle kutu taşıyan ve engelleri başarıyla aşan Atlas, bugünlerde daha farklı şeylerle insanları şaşırtmaya devam ediyor. Detaylar haberimizde:
Boston Dynamics'in insansı robotu Atlas güncelleştirmelerle yeni yetenekler kazanmaya devam ediyor. Hatta bu kez sınırları epey bir zorluyor denilebilir. Bu tarz robotlar genellikle insan vücudunu kaplayan yumuşak dokudan daha dayanıklı malzemeden yapılırlar. Böylece hasar durumunda tamir edilebildiklerinden temel olarak sonsuza dek 'yaşamalarını' sağlar. Ancak robotlar genellikle sakardır ve insanlar el becerisi açısından her zaman çok daha büyük avantajlara sahiptir.
Takla atıp jimnastik hareketleri yapabiliyor
Boston Dynamics'teki çılgın bilim adamları robotları öyle bir aşamaya getirdi ki insan gibi hareket etmelerini sağladı. Son örnekte de Atlas'ın nasıl takla attığını görebilirsiniz. Atlas robotu daha iyi her geçen gün daha iyi olmaya devam ediyor ve şirketin yeni videosu hareket alışkanlıklarının değiştiğini gösteriyor.
Atlas sonbirkaç yılda yavaş ama emin adımlarla pek çok yeni beceri edindi. Kutu tutmak ve taşımaktan, engellerin üzerinden atlamaya kadar her türlü zorlu arazi için ideal seviyeye getirildi.
Bu en son gösteri ise becerilerin şu ana kadarki sürecinin toplamı niteliğinde. Havada dönme ve takla atma gibi yetenekler artık bir insansı robot için üst seviye hareketler arasında değerlendirilebilir. Bunun 'müthiş' ya da 'korkutucu' olması ise bakış açınıza bağlı.
Konuyla alakalı olarak yapılan kısa açıklama ise şu şekilde:
- Geliştirme sürecini kolaylaştıran yeni teknikleri kullanarak manevralar oluşturduk. İlk olarak bir optimizasyon algoritması, her manevranın üst düzey tanımlarını dinamik olarak hareketlere dönüştürür. Daha sonra Atlas, hareketleri bir manevradan diğerine akıcı bir şekilde gerçekleştiriyor. Bu yaklaşımı kullanarak Atlas'ı %80'lik bir başarı oranına çıkardık.