Atık suyun en efektif hali: 'Antimikrobiyal ambalaj'
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler, bir patates fabrikasının atık suyundan antimikrobiyal ambalaj geliştirdi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler, bir patates fabrikasının atık suyundan antimikrobiyal ambalaj üretti.
Türkiye'nin öncelikleri arasında yer alan atıkların ekonomiye kazandırılmasını, kaynakların etkin kullanılmasını ve atık miktarının azaltılmasını amaçlayan "Sıfır Atık Projesi"ne bir destek de AİBÜ'den geldi.
AİBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, Doktor Öğretim Üyesi Sibel Uzuner, Prof. Dr. Nusret Karakaya, Prof. Dr. Fatih Evrendilek ve yüksek lisans öğrencisi Nurullah Bulut tarafından yürütülen ve AİBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAIBU-BAP) tarafından desteklenen Ar-Ge projesi kapsamında, kentte faaliyet gösteren bir patates fabrikasının atık suyundan gıda kaplamada kullanılabilecek ambalaj geliştirildi.
Özellikle gıda sanayisinde ürünlerin raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılması hedeflenen antimikrobiyal ambalaj, yüksek derecede esnekliğe ve suda çözünme özelliğine sahip.
Patent başvurusu yapıldı
Farklı renklerde üretilebilen ambalaj için patent başvurusu yapıldı. AİBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, yaptığı açıklamada, ambalajın ham maddesinin Bolu'da faaliyet gösteren bir patates fabrikasının atık suyu olduğunu söyledi.
Bu atık suyun herhangi bir şekilde değerlendirilmediğini dile getiren Evrendilek, "Bu suyun bir özelliği var; nişasta bakımından zengin. Bu atık su aynı zamanda kanalizasyon sistemine arıtılmadan verildiği zaman içerisindeki yüksek miktardaki nişasta nedeniyle problem oluşturabiliyor. Olumsuz yönde de çevresel etkileri var." şeklinde konuştu.