Apple yakında kendi arama motorunu hayata geçirebilir
Apple ve Google arasında tehdit altına giren kazanç anlaşması, Cupertinolu şirketin arama motoru geliştirme sürecini hızlandırabilir.
Financial Times'ın yayınladığı yeni rapor, Apple'ın önümüzdeki süreçte varsayılan arama motorunu değiştirebileceği yönünde.
Apple'ın arama motoru geliştirip Googleile rekabete gireceği hakkındaki spekülasyonlar ilk kez 2014'te ortaya çıktı. Bu konu aradan geçen 6 yıllık süreçte zaman zaman fazlasıyla gündeme geldi. Hatta Apple 2015'te Applebot tarayıcısının varlığını doğruladı.
Financial Times'taki yeni bir rapor, Apple'ın Google ile olan kazançlı anlaşmasının (antitröst davalar yüzünden) tehdit altına girdiğinden artık kendi arama motorunu oluşturma çabalarını hızlandırdığını iddia ediyor.
Google şu anda Apple'a iOS cihazlarında varsayılan arama motoru olması için yılda tahmini 8 ila 12 milyar dolar arasında ücret ödüyor. Örneğin 2018'de bu rakamın toplamda 10 milyar doların biraz altında olduğu tahmin ediliyordu.
Şirketin yıldaki hizmet gelirinin yaklaşık %20'si anlamına geliyor. Ancak antitröst düzenleyicileri şimdi bu anlaşmayı ön plana çıkarıyor ve rekabete aykırı olabileceğini savunuyorlar.
Bu, Apple'ın anlaşmayı yenilemesinin yasaklanması ve bu geliri kaybetmesi durumunda ne yapacağı sorusunu gündeme getiriyor. Doğal olarak akla ilk olarak yeni bir arama motorunun doğuşu geliyor.
Financial Times raporu bu konuyla aslında iOS 14'teki bazı gizli özellikleri de ortaya çıkıyor.
- iOS 14'te çok az fark edilen bir değişiklikle Apple kendi arama sonuçlarını göstermeye başladı. Kullanıcılar artık ana ekrandan sorgu yazıldığında doğrudan web sitelerine erilebiliyor.