Akıllı telefonların şarj problemi güneş gözlüğüyle giderilecek
Gün geçtikçe daha büyük yenilik ve gelişmelerle karşımıza çıkan akıllı telefonlar, yepyeni teknolojileri bizlerle buluştururken yıllardır asla çözülemeyen bir sorun halen karşımızda: Şarj problemi. Şimdilerde araştırmacılar, bu sorunu en azından yaz ayları için geçersiz kılmaya çalışıyor…
Bir akıllı telefon sahibi olmak, günlük hayatımıza oldukça etkili biçimde hissedilebilen kolaylıklar getirmekle birlikte bizleri birçok konuda daha güçlü kılmayı başarıyor. Akıllı telefonlar, bu kadar büyük faydalar sağlarken asla çözülemeyen bir sorun hala yıkılmaz şekilde karşımızda duruyor. Basit bir problemden kocaman bir derde dönüşebilen şarj sıkıntısı en azından yaz aylarında bizim için daha az hissedilebilir olacak gibi duruyor.
Almanya’nın Karlsruhe Enstitüsü’nden araştırmacılar, güneş pillerini kullanarak lenslerin güneş ışığı alma seviyesini 2 katına çıkartmasıyla elektrik enerjisi üreten bir çift güneş gözlüğü üretmeyi başardı. Elektrik enerjisi üretebilen güneş gözlüğünde şeffaf, hafif, esnek, çeşitli renk ve biçimlerde üretilebiliyor olması sayesinde geleneksel silikon güneş hücreler yerine, organik güneş pilleri tercih edildi. Her biri yaklaşık 6 gram ağırlığında ve 1,6 mm kalınlığında olan güneş pili mercekleri, ticari olarak üretilen güneş gözlüğü çerçevesine sığdırılabildi. Bu çerçeveler bunun dışında bir mikroişlemci, iki sensör ve iki ekran içeriyor.
Üretilen güneş gözlüğü, doğrudan gelen güneş ışığı etkisinde en iyi şekilde çalışsa da her lens 200 miliwatt güç üretebilme yeteneğine sahip. Güneş gözlüğünün ürettiği güç, bir işitme cihazını yahut adımsayarı çalıştırabilecek seviyede. Bu teknolojii güneş gözlükleriyle de sınırlı kalmayarak, çok daha fazla güç üretme potansiyeli bulunan bina pençelerine, araba camlarına tatbik edilebilir.