A'dan Z'ye: Yeni mobil işletim sistemi Android P!
Google'ın dün I/O Geliştiriciler Konferansı sırasında tanıttığı yeni mobil işletim sistemi Android P'nin getirdiği yenilikler neler? İşte karşınızda Android P'nin ayrıntıları...
Google, dün başlayan Geliştiriciler Konferansı ile yeni mobil işletim sistemi Android P'yi tanıttı. Bu yıl içinde kullanıma sunulacak olan sistem; temelde önceki Android sürümlerinden farklı birçok özellik getiriyor. Bunlardan biri de, hangi uygulamayı ne sıklıkla ne zaman ve ne kadar süre kullandığınızı gösteren bir pano. Böylece hem sosyal medya hem de 'bağımlılık yapan' diğer uygulamaları sınırlandırmak mümkün hale geliyor. Üstelik bu özellikle çeşitli sınırlandırmalar da kullanılabiliyor. Yani örneğin 30 dakikalık sınırı olan bir uygulama sonrasında ekranın kararması sağlanabiliyor.
San Francisco'daki etkinlikte özellikle yapay zekâ ve makine öğrenimi algoritmaları üzerinde çalışmalar yapıldığını bildiren Google, Android P tarafında da bu nimetlerden fazlasıyla yararlanıldığını ifade ediyor. Android P'deki yenilikleri birkaç ana başlık altında toplayabilmek mümkün. Bunlar kısaca adaptif batarya, adaptif parlaklık, yapay zekâ desteği ve yenilenen kullanıcı arayüzü şeklinde özetlenebilir. Elbette bunlar haricinde de birçok ayrıntı var. Ancak en önemli hususlar bu maddeleri kapsıyor.
Az önce de bahsettiğimiz üzere Android P'nin en önemli avantajlarından biri yapay zekâyı olabildiğince iyi kullanması. Haliyle kullanıcı tarafında bu yapay zekânın ete kemiğe bürünmüş en önemli hali ise bataryada kendini gösteriyor. Adaptif batarya teknolojisi temelde kullanıcı alışkanlıklarını baz alarak arka planda çalışan uygulamaları önemli oranda sınırlandırarak önemli oranda batarya tasarrufu sağlıyor. Google'ın belirttiğine göre arka plan uygulamalarının kısıtlanmasıyla birlikte batarya ömründen %30 oranında tasarruf elde ediliyor. Bu da aslında daha uzun süreli bir kullanım anlamına geliyor.
Adaptif parlaklık
Bataryadaki yapay zekâ benzer şekilde ekran parlaklığı kısmında da kendini gösteriyor. Telefonlardaki ortam ışık sensörleriyle ekran parlaklıkları zaten otomatik olarak değişip tasarruf sağlıyor. Fakat bu büyük yenilik ekran parlaklığını akıllı yönetme konusunu bir adım daha ileriye taşıyor. Adaptif parlaklık özelliğinde de yine kullanıcı alışkanlıkları büyük önem taşıyor.
*Adaptif: Adaptasyon veya uyum, doğal seleksiyonda (doğal seçilim) başarılı olmuş, ona sahip olan organizmayı evrimsel olarak daha uyumlu kılan bir özelliktir.
Android P'nin özü yapayzekâdan oluşuyor. Girişte de bahsettiğimiz üzere Android P işletim sistemi kullanıcıların hangi uygulamada hangi saatler arasında ne kadar zaman geçirdiğini analiz ediyor. Böylece telefon kilidinin günün hangi saatlerinde kaç kez açıldığından tutun, telefonun ekranının hangi uygulamada ne kadar süre açık kaldığını gösterebiliyor. Böylece kullanıcılar en basitinden kendi alışkanlıklarının farkına varabiliyor. Üstelik Shush adı verilen yeni bir özellik sayesinde rahatsız etme özelliğine benzer bir susturma sistemi kullanılabiliyor. Böylece favoriye eklenen kişiler haricinde kalanların aramaları sessize takılıyor. Elde edilen kullanıcı verilerini önümüzdeki süreçler için başarılı bir şekilde kullanan yapay zekânın ilerleyen dönemlerde daha da akıllanacağı öngörülüyor. Çünkü elde edilen kullanıcı alışkanlıkları sistemin daha iyi çalışması konusunda büyük fayda sağlıyor.
Android P'nin en önemli güncellemelerinden biri de yenilenen kullanıcı arayüzü. Daha sade ve hızlı kullanım imkanı sağlayan bu arayüz, son kullanılan uygulamalara pratik bir şekilde erişim sağlıyor. Ayrıca parmak kaydırma hareketleri kullanıcıların karşısına artık çok daha fazla çıkıyor. Bunun etkisi uygulamalar arasında gezintilerden uygulamaların yer aldığı sayfalara erişmeye kadar birçok farklı alanda kendini gösteriyor.
Android P ana menü hareketleri
- Dokunma: Ana ekrana gider
Uzun basış: Google Asistan'ı başlatır
Hafifçe yukarı kaydırma: Genel bakış ekranına gider
Tamamen yukarı kaydırma: Uygulama çekmecesine gider
Sağa kaydırma: Son uygulamalara gitmeyi sağlar
Geri düğmesi: Sadece uygulamalar içinde görünür ve geri dönmeyi sağlar
Android P arayüz hareketleri
- Ana Ekran: Uygulamaları ve araç çubuklarını yerleştireceğiniz Android ana sayfası
Uygulama Çekmecesi: Tüm uygulamaların alfabetik bir şekilde listelendiği bölüm
Genel Bakış: Çoklu görev ekranının yer aldığı bölüm
En İyi Uygulamalar: Genel bakış ekranına benzemesine rağmen arama çubuğunu içermez
Bildirim Tepsisi: Üstten aşağıya doğru kaydırma hareketiyle erişilir ve kilit ekranında da aynı görünür.
Hızlı Ayarlar: Android P'de sadeleştirilmiş şekilde sunulur ve Bildirim Tepsisi'nde görülür
Peki ama Android P ne zaman çıkıyor?
Android P'nin ilk geliştirici önizlemesi zaten Mart'ta yayınlanmıştı. Ancak kullanıcılar tarafından yüklenme sürecinin Ağustos'ta başlaması bekleniyor. Şu anda Android P Beta versiyonu yalnızca bazı akıllı telefonlara (Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Google Pixel 2/2 XL) yüklenebiliyor. Bu cihazlardan herhangi birine sahip olanlar buradaki bağlantı üzerinden en yeni Android sürümünü akıllı telefonlara indirebiliyor.