A'dan Z'ye: Android telefonlarda depolama alanı açmak için 12 ipucu
Android akıllı telefonlarda basit yöntemleri izleyerek depolama alanını boşaltabilmek mümkün.
Ek depolama çözümlerinin de yer aldığı dosya konumuzdan konuya ilişkin tüm ayrıntılara erişebilirsiniz.
Öncelikle maddeleri sıralayalım:
- 1- MicroSD kart kullanın
2- USB OTG kullanın
3- Uygulamalardan ve uygulama verilerinden kurtulun
4- Uygulamaların önbelleğini temizleyin
5- Müzik, film ve diğer içerikleri internet üzerinden dinleyin ve izleyin
6- Eski dosyaları silin
7- Eski mesajları silin
8- Facebook ve benzeri uygulamalarda ayarları kontrol edin
9- Fotoğrafların ve videoların boyutunu sınırlandırın
10- Verileri buluta yedekleyin
11- Depolama yöneticisi ve temizleyicisi kullanın
12- Fabrika ayarlarına sıfırla
Her ne kadar iPhone'larda microSD kart yuvası yer almasa da Android telefonlarda hafıza kartları sayesinde kapasiteyi artırmak mümkün. Böylece dahili depolama alanına ek bir çözüm üretilebiliyor. MicroSD hafıza kartı, kapasiteyi artırmanın en hızlı ve kolay yollarından biri.
Üstelik Android 5.1.1 Lollipop ve daha yeni sürümlerde Ayarlar > Uygulamalar > İndirilenler bölümü üzerinden uygulamalar kolayca MicroSD karta taşınabiliyor. Bazı cihazlarda Ayarlar > Depolama Alanı kısmındaki SD Karta Aktarma seçeneği de epey işlevsel şekilde kullanılabiliyor.
Eğer Android 6.0 Marshmallow ya da daha yeni bir işletim sistemi kullanıyorsanız "Dahili Depolama Olarak Kullan" seçeneğini de aktif edebilir; kartınızı kurulum işlemi sırasında dahili depolama birimi olarak gösterebilirsiniz.
Hem dahili depolama hem de microSD kart içindeki verilerin tamamını görmek için Ayarlar > Depolama > Keşif yolunu izleyebilir ya da ES Dosya Gezgini gibi özel bir mobil uygulama kullanabilirsiniz.
Akıllı telefonunuzda bir microSD kart yuvası olmasa bile kapasitesiyi artırmak için USB depolama birimlerini kullanabilirsiniz. Bunun yöntemi de USB OTG kablosu kullanmak. Böylece akıllı telefonunuzdaki fotoğraf ve videoları basitçe ek bir depolama kaynağına yedekleyebilirsiniz.
Tabii artık telefonlara doğrudan microUSB arabirimi üzerinden bağlanan USB bellekler de var. Yedekleme ve diğer işlemler için sisteme yine az önce bahsettiğimiz ES Dosya Gezgini tarzında ek bir uygulama kurmak yeterli.
Ayarlar > Uygulamalar üzerinden Android cihazlarda yüklü olan tüm uygulama ve oyunları görebilmek mümkün. Bu arayüz üzerinden düzenli olarak kullanmadığınız uygulamaları kaldırın ve verilerden kurtulun.
Öncelikle bu kısımdan Kaldır seçeneği sayesinde istenilen mobil uygulamalar kolayca silinebildiği gibi aynı zamanda uygulamaların bıraktığı veriler de temizlenebiliyor.
Android 6.0 ve daha yeni bir işletim sistemini kullananlar Depolama bölümü üzerinden "Verileri Temizle" seçeneğiyle uygulamaları sıfırlayabilir.
Önbellek temizleme de yine depolama alanı açmak için önemli hususlar arasında yer alıyor. Her ne kadar basit ve çok kullanılmayan uygulamaların önbellekte bıraktığı veri miktarı sınırlı olsa da Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağlar uzun süreli kullanımlar ardından epey fazla veri biriktirebiliyor.
Bunun için Ayarlar > Uygulamalar > Uygulama Adı > Önbelleği Temizle seçeneği sayesinde uygulama verileri temizlenebiliyor.
Android cihazlarda depolama alanını tüketmemek için müzik, film ya da diğer içerikleri çevrimiçi platformlardan dinlemek ve izlemekte yarar var. Üstelik buna ek olarak Spotify ve Netflix gibi servisler de tercih edilebilir.
Telefonlarda arka planda kalan belgeler, fotoğraflar, videolar ve diğer dosyalar varsa bunları silmek depolama alanı açmakta büyük fayda sağlar. Ayarlar > Depolama seçeneği üzerinden bu öğelere erişilebildiği gibi çeşitli dosya yöneticileri de kullanılabilir.
Üstelik belirli uygulama isimli klasörlerin içine de göz atmayı unutmamak gerekiyor. Çünkü özellikle uygulama ve oyunlar tekrarlanan eski dosyalar oluşturabiliyor.
Ayrıca, iletileri gözden geçirmek ve özellikle ekli dosyalar varsa silmekte yarar var. Çoğu cihaz, eski mesajları otomatik olarak silme seçeneği de sunuyor. Bu ayarlara Samsung telefonlarda Diğer > Ayarlar > Diğer Ayarlar üzerinden erişebilir; "Eski Mesajların Silinmesi" seçeneğini aktif edebilirsiniz.
Kullandığınız uygulamaların büyük bölümü genellikle dosyaları otomatik olarak indirir ve istediğiniz veriden daha fazlasını saklar. Örneğin Facebook gibi uygulamalar depolama alanınızı hızlıca doldurmaya başlar. Ancak ayarlar üzerinden doğru değişimler yapıldığında epey makul sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
Android'de Facebook uygulaması üzerinden Otomatik Video Oynatma seçeneğini kapatarak tasarruf sağlayabilmek mümkün. Bu hem çerez hem de veri tasarrufu sağlamak adına büyük önem taşıyor.
Akıllı telefonlarda en çok yer kaplayan unsurların başında fotoğraf ve videolar geliyor. HDR ya da 4Kgibi seçenekler de elbette fotoğraf ya da videoların daha fazla alan kaplamasına sebep oluyor. Detaylara erişmek için Ayarlar > Kamera Ayarları üzerinden depolama için daha makul olan çözünürlükler seçilebilir.
Fotoğraf ve videoları telefon yerine Google Fotoğraf'lara ücretsiz şekilde yedeklemekte yarar var. Üstelik bu yöntem yalnızca depolama alanından kazanç sağlamaz; aynı zamanda güvenlik konusunda da büyük katkı sağlar. Böylece verileri kaybetme korkusu ve endişelenme de ortadan kalkıyor. Google Fotoğraflar içinde yer alan otomatik yedekleme seçeneğiyle bu işlem kolayca halledilebiliyor.
İşlemi gerçekleştirmek için Ayarlar > Yedekle ve Senkronize Et düğmesi üzerinden işlem gerçekleştirilebiliyor. Tabii Dropbox ve OneDrive gibi servisler de kullanılabilir; tercih size kalmış...
Buradaki önceki 10 maddenin birçoğunu toplu şekilde yerine getiren uygulamalar da var elbette. Özellikle depolama yöneticisi ve temizleyicisi şeklinde gelen ve Google Play'de ücretsiz olarak yayınlanan uygulamalar işlemlerin yerine getirilmesi konusunda büyük katkı sağlıyor. Başarılı örnekler arasında Google Files Go ve LG Smart Doctor da var.
Her zaman olduğu gibi köprüden önceki son çıkış yine telefonu fabrika ayarlarına sıfırlamak. Tüm görevler yerine getirildikten sonra da eğer akıllı telefonunuzun depolama alanı size yeterli gelmiyorsa yepyeni bir kurulum tüm verilerin temizlenmesi açısından en etkili çözüm olabilir. Bunun için elbette öncelikle geniş kapsamlı bir yedek alma işlemi uygulamakta yarar var. Zira fabrika ayarlarına sıfırladıktan sonra veriler otomatik olarak tamamen siliniyor.
Bu işlemi gerçekleştirmek için Ayarlar > Yedekleme ve Sıfırla > Fabrika Ayarlarına Sıfırla bölümüne gidip Her Şeyi Sil ya da Telefonu Sıfırla seçeneğini kullanmak yeterli.
Bu yöntemler sayesinde akıllı telefonunuzda boş depolama alanı oluşturabilir, mevcut depolama alanınızı genişletebilirsiniz.