Bu hafta İslam dünyasında, Hamas Siyasi Büro Üyesi Suheyl el-Hindi'nin Yüzyılın Anlaşması planına ilişkin açıklamaları, ABD ile İran arasında yaşanan gerilim ve Orta Doğu'ya yansımaları, Beşşar Esed rejiminin Suriye'de yeniden kimyasal silah kullanması, Myanmar Ordusunun, Arakan'a her türlü yiyecek, içecek, ilaç girişini de engellemesi, İsrail basınında yer alan Yüzyılın Anlaşması planının açıklanmadan rafa kalkabileceği yorumları öne çıktı.
Yüzyılın Anlaşması, Batı Şeria'yı yutmayı hedefliyor
Hamas Siyasi Büro Üyesi Suheyl el-Hindi: "Yüzyılın Anlaşması planının, temelde işgal altındaki Batı Şeria'yı yutma hedefi bulunuyor" dedi. Hamas'ın Gazze'de bir devlet kurulmasını ya da Gazze Şeridi'nin olmadığı bir Filistin devletini kabul etmediğini belirtti. Hindi, "Bahreyn'deki çalıştay, Yüzyılın Anlaşması planının bir parçası. Bahreyn'in bu çalıştaya ev sahipliği yapmayı reddetmesini, Arap ülkelerinin de katılmaktan imtina etmesini isterdik" ifadelerini kullandı.
ABD-İran gerilimi ve Orta Doğu'nun geleceği
ABD ile İran arasında gerilim tırmandırılarak İran, ABD çatısı altında müzakere masasına oturtulmak isteniyor. Ancak bu Trump'ın hayal ettiği kadar kolay gerçekleşmeyecek. Zira İran, kendi şartları doğrultusunda ve İsrail'e karşı direniş söylemiyle uyumlu şekilde bir müzakere istiyor. ABD ve İran'ın savaş istemediklerini belirten açıklamalarına rağmen, İran, savaşa hazır olduğunu ve rakiplerini şaşkına çevirecek sürprizleri bulunduğunu göstermeye çalışıyor. Buna karşılık ABD'nin de sistematik bir şekilde savaş hazırlığı yaptığı yönünde haberler bulunuyor.
Suriye'de yeniden kimyasal silah alarmı
Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) dünkü raporunda, Beşşar Esed rejiminin 19 Mayıs'ta kimyasal silah saldırısı düzenlediğinin tespit edildiği açıklandı. Raporda, rejimin söz konusu tarihte Lazkiye ilinin doğusunda muhaliflerin ve rejim karşıtı askeri grupların kontrolündeki Kebine köyüne zehirli gaz yüklü 3 roketle saldırdığı aktarıldı. Hastane kaynakları ve görgü tanıklarından edinilen bilgilere yer verilen raporda, gazdan etkilenen kişilerde nefes darlığı, gözlerde kızarma ve yaşarma gibi belirtilere rastlandığı kaydedildi.
Arakan'a yiyecek ve ilaç girişi yapılamıyor
Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusunun Arakan'da yaptığı insan hakları ihlallerini rapor haline getirdi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, Myanmar Ordusunun, bölgeye her türlü yiyecek, içecek, ilaç girişini de engellediğini belirtti. Beyhan, Birleşmiş Milletler’e bağlı örgütler dahil olmak üzere hiçbir insani yardım örgütünün bölgeye erişemediğini vurguladı.
"Yüzyılın Anlaşması" planı rafa kalkabilir
Haaretz gazetesinde yayınlanan Amir Tibon imzalı analizde "İsrail'de yeniden erken seçim kararı alınması nedeniyle ABD yönetimi planının açıklanmasını ertelerse kimse buna şaşırmaz." "Trump'ın seçim öncesi Netanyahu'ya verdiği destek Filistinlilerin ABD yönetiminin hazırladığı plan üzerindeki şüphelerini daha da güçlendirdi" ifadeleri kullanıldı. Analizde, ülkede erken seçim kararı alınması nedeniyle Yüzyılın Anlaşması planının açıklanmadan rafa kalkabileceği yorumu yapıldı.