Ünlülerin oteli şimdi ıssız
Baron Otel, bir zamanlar sadece Halep’in değil, bütün Ortadoğu’nun en ünlü oteliydi. Bağrında sayısız hatırayı barındıran bu otel, Ortadoğu’nun çalkantılı ve acılı serüveninin de küçük bir izdüşümüydü aynı zamanda.
Atatürk, Agatha Christie, Thomas Edward Lawrence, Yuri Gagarin, Pier Paolo Pasolini… Ve daha birçok ünlüyü ağırlayan Baron Otel, bir zamanlar sadece Halep’in değil bütün Ortadoğu’nun en ünlü oteliydi. Yolu Suriye’ye düşen herkes, başkent Şam’ın ışıltılı atmosferine girmeden önce, bağrında sayısız hatırayı barındıran bu otele mutlaka uğrardı. Baron Otel’in tarihi serüveni, Ortadoğu’nun çalkantılı ve acılı serüveninin de küçük bir izdüşümüydü aynı zamanda.
Malatya’dan Halep’e göç eden Ermeni aile Mazlumyan’lar tarafından 1911’de kurulan Baron Otel, ilk yıllarından itibaren birbirinden önemli olaylara şahitlik etmiş. 1915 Olayları sırasında yüzlerce Ermeni’yi ücretsiz ağırlamış evvela. Yine, İngilizler tarafından Suriye Kralı yapılan Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal, otelin bir penceresinden halka hitap etmiş. İngiliz romancı Agatha Christie, ünlü polisiye eseri Şark Ekspresi’nde Cinayet’in bir bölümünü burada yazmış. İngiliz ajan T. E. Lawrence, otelden ayrılırken faturasını bile ödememiş üstelik. Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnâsır, Mısır-Suriye birleşmesinin hemen ardından yaptığı 17 Şubat 1960 tarihli ünlü konuşma için otelin balkonunu seçmiş.
2011’de patlak veren halk ayaklanmasının kurbanlarından biri olan Baron Otel, geçtiğimiz yıla kadar Beşşar Esed rejimiyle muhalifler arasında Halep’te yaşanan çatışmaların göbeğinde yer alıyordu. Halep’in doğu-batı yönünde bölünmesinin ardından bir süre muhaliflerce üs olarak kullanılan otel ve çevresi, şimdilerde rejimin kontrolü altında.
Sahibi ve yasal varisi Armen Mazlumyan’ın 2016’da hayatını kaybetmesinin ardından Mazlumyan’ın dul eşi Ruben Taşciyan ve kardeşleri tarafından devralınan Baron Otel, Halep’in o eski ihtişamlı günlerine dönmesini hasret ve heyecanla bekliyor.