Türkiye-Suriye depremi: TSSB belirtileri gösteren kişi sayısı artıyor
Türkiye ve Suriye'de toplam ölü sayısı her geçen gün artarken deprem sadece bedenlerimiz değil ruhlarımızı da enkaz altında bıraktı. Hem toplumsal hem de bireysel zorluklara maruz kalanların asrın felaketinin etkisinden kurtulmasının kolay olmadığını anlıyoruz. Başta kendini gösteren fiziksel yardımlar yerini psikososyal yardıma bırakıyor. Türkiye'nin İskenderun ilindeki bir saha doktoru, hayatta kalanların deprem sırasında yaşadıkları şokun ardından travma sonrası stres bozukluğu ile hastaneye geldiklerini ifade etti.
İskenderun'un güneyindeki bir Türk sahra hastanesindeki doktorlar, geçen hafta meydana gelen depremin ardından travma sonrası stres bozukluğu ve panik atak yaşayan artan sayıda hastayı tedavi ettiklerini söylediler.
Hint Ordusu Binbaşısı Beena Tiwari, "Başlangıçta hastalar... moloz altında yaralananlardı... şimdi depremde yaşadıkları onca şok ve gördüklerinden sonra daha fazla hasta post-travmatik stres bozukluğu ile geliyor. " ve Birçok insan panik ataklarla geliyordu, diye ekledi.
Tiwari, yerel bir hastanenin yıkılmasının ardından Türkiye'nin modern tarihinin en kötü depremlerinden biri olan depremden sağ kurtulanları tedavi etmek için bir sahra hastanesi kuran Hindistan'dan yaklaşık 100 uzmandan oluşan bir ekibin parçası.
- Deprem ve artçı sarsıntısı her iki ülkedeki tüm şehirleri yerle bir etti, hayatta kalanları şiddetli soğukta evsiz bıraktı ve pek çoğu barınak ve temel temizlik hizmetleri bulmakta zorlanıyor.
Hayatta kalanların yaşadığı travmanın boyutu çok büyük. Bazıları, soğukta ve karanlıkta saatlerce sonra enkazdan çıkarıldı ve aile üyelerinin öldüğünü veya kaybolduğunu öğrendi ve yaşadıkları kalabalık mahalleler, parçalanmış beton yığınlarına dönüştüğüne şahit oldu.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), çok stresli, korkutucu veya üzücü olaylardan kaynaklanır ve TSSB'si olan kişiler, travmatik olayı kabuslar ve geçmişe dönüşler yoluyla yeniden yaşayabilir ve uyumak ve konsantre olmakta güçlük çekebilirler.
Bir Türk sağlık yetkilisi, "İnsanlar bu şok döneminden sonra başlarına gelenleri ancak şimdi anlamaya başlıyor" dedi.
Suriye'de sınırın ötesinde, UNICEF tarafından yönetilen derme çatma bir merkez çocuklara "psikolojik ilk yardım" sağlayarak onları oyun oynamaya ve güvende hissetmeye teşvik etse de olayın etkisinden çıkmak zor.
Barınakta 9 yaşındaki Ahmad'ın babası Hassan Moath, "Herhangi bir yüksek sesle veya hareketle korkuyor. Bazen uyurken uyanıyor ve 'deprem' diyor." dedi.
Deprem alanlarında bulaşıcı hastalıkların yayılmasıyla bağlantılı olarak ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarından endişe ediliyor
İskenderun hastanesi komutanı Yaduvir Singh, bulaşıcı hastalıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonları olan daha fazla hasta gördüklerini ve dondurucu soğuklarda dışarıda çadırlarda yaşayan binlerce insanın zor durumda kalacağını söyledi.
"Başlangıçta çok sayıda travma vakası yaşıyorduk, uzun süre 72 saat, 90 saat enkaz altında kalan insanlar" dedi.
"Bir kişinin hayatını kurtarmak için amputasyon yapmak zorunda kaldık ... hayat ve uzuv kurtaran ameliyatlar oldu. Şimdi vaka profili değişiyor."
- Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'de travma bakımı ve rehabilitasyonu, temel ilaçlar, zihinsel ve psikososyal destek sağlanması ve rutin sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi için 43 milyon dolarlık bir çağrı başlattı.
DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge yaptığı açıklamada, "İhtiyaçlar çok büyük ve her saat artıyor. Her iki ülkede yaklaşık 26 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı var" dedi.
"Bu korkunç trajedinin üzerinden bir haftadan biraz fazla bir süre geçtikten sonra, soğuk hava, hijyen ve sanitasyon ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla ilgili artan endişeler var" diye ekledi.