Tunus'ta gençlerden siyasilere net mesaj
Tunus’ta halk, cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Gayri resmi çıkış anketlerine göre, Anayasa Profesörü Kays Said'in yüzde 19,5, tutuklu medya patronu Nebil el-Karvi'nin yüzde 15,5 oy oranıyla ikinci tura kalmayı başardığı seçimlerde yüzde 45'lik katılım oranı dikkat çekti. Adayların gençlerin taleplerini dikkate almamasının gençlerin seçime düşük katılım göstermesine yol açtığı düşünülüyor.
Arap Baharı sonrası demokrasiye barışçıl bir geçiş yapan Tunus’ta dün halk cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Ekonomik sıkıntıların gölgesinde seçimlerin yapıldığı ülkede oy kullanma işlemleri yerel saatle 08.00’de başladı.
Cumhurbaşkanı seçimlerinde ülkenin Başbakanı Yusuf Şahid ile eski Savunma Bakanı Abdulkerim ez-Zubeydi dahil olmak üzere 24 aday yarıştı.
İlk turda herhangi bir adayın oyların yüzde 50’sini kazanamadığı seçim sonuçlarına göre, en çok oy alan iki adayla ikinci tura gidilecek.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kamuoyu araştırma şirketi Sigma Konsey'in ulusal bir kanal için hazırladığı gayri resmi çıkış anketlerine göre, bağımsız aday Anayasa Profesörü Kays Said yüzde 19,5,tutuklu medya patronu ve Tunus'un Kalbi Partisi Lideri Nebil el-Karvi yüzde 15,5 oy oranıyla ikinci tura kalmayı başardı.
Sigma Konsey'in gayri resmi sandık çıkış anketine göre, Nahda Hareketi'nin adayı Abdulfettah Moro ise yüzde 11 oy oranıyla üçüncü sırada gelirken, Nida Tunus Partisi'nin adayı eski Savunma Bakanı Abdulkerim ez-Zubeydi yüzde 9,4 ile dördüncü, Başbakan Yusuf Şahid ise yüzde 7,5 ile beşinci oldu.
Anket sonuçlarına göre, Kays Said ve tutuklu medya patronu Karvi'nin seçim ofislerinde ise ikinci tur kutlamaları başladı.
Gençler siyasilere ne mesaj verdi?
Tunus'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine özellikle genç seçmenin düşük katılım göstermesi, "siyasetçilere verilmiş bir mesaj" şeklinde yorumlandı.
AA muhabirine konuşan Tunuslu akademisyen Abdulmecid el-Abdeli, katılım oranının düşük olmasının, seçimleri boykot edenlerin çoğunun gençlerden oluşmasıyla açıklanabileceğini söyledi.
"Seçim kampanyası sürecinde adayların hiçbirinin işsizliğe son verilmesi ve özellikle üniversite mezunları olmak üzere gençlerin istihdamına yönelik bir program sunduklarını görmedik." diyen Abdeli, Tunus halkının artık oynadığı rolün farkında olduğunu ve siyasetçileri cezalandırmaya karar verdiğini vurguladı.
Abdeli, "Seçimlere katılım oranındaki düşüşün Tunus'ta yeni bir devrim sinyali verdiğini düşünüyorum. Tunus halkının yüzde 70'i ülkenin içinde bulunduğu durumdan hoşnut değil." ifadelerini kullanarak, ileride cumhurbaşkanlığına aday olacak siyasetçilerin seçmenlerin onları hesaba çekmesinden korkması gerektiğini kaydetti.
"Yüzde 45 katılım, beklenenden düşük"
Siyasi analist Bulbabe Salim ise yüzde 45'lik seçime katılım oranının beklenenden düşük ancak makul bir rakam olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranının Mayıs 2018'de düzenlenen belediye seçimlerindeki yüzde 35,6'lık orandan daha yüksek olduğuna işaret eden Salim, sandık başına gitmeyen kesimin genelde gençlerden ve siyasi hayattan umudunu kesenlerden oluştuğunu söyledi.
Ülkenin ekonomik durumunun katılım oranını etkileyen faktörlerin başında geldiğine değinen Salim, pek çok kişinin hem iktidardakiler hem de muhalefettekilerden hoşnut olmadığına, bağımsız adayların seçmenlerin beğenisini kazanmasına rağmen oranın düşük seviyede kaldığına dikkati çekti.
Salim, "Bu seçimlere katılım oranı, belki de fildişi kulelerde Tunusluların sıkıntılarından bihaber yaşayan siyasetçilere bir tokat olur." değerlendirmesinde bulundu.
Tunus Yüksek Seçim Konseyi, sandıklar kapandıktan sonra yaptığı basın toplantısında, yurt içindeki katılım oranını yüzde 45,02; yurt dışında ise yüzde 19,7 olarak açıklamıştı.