Tunus mahkemesi, Gannûşî ve üst düzey politikacılara uzun hapis cezaları verdi

Hapisteki Tunuslu muhalefet lideri Râşid Gannûşî, birçok önemli siyasî isim ve gazeteciye verilen bir dizi cezanın ardından bir kez daha uzun süreli hapis cezasına çarptırıldı.
Hapisteki Tunuslu muhalefet lideri Râşid Gannûşî, birçok önemli siyasî isim ve gazeteciye verilen bir dizi cezanın ardından bir kez daha uzun süreli hapis cezasına çarptırıldı.

Tunus yargısı, "Instalingo" davasında 41 kişiye beş yıldan 54 yıla kadar değişen hapis cezaları verdi. Muhalefet lideri Nahda Hareketi’nin lideri Râşid Gannûşî ve eski Başbakan Hişam Meşişi de ceza alanlar arasında.

Tunus mahkemesi, çarşamba günü çok sayıda üst düzey siyasetçiyi, eski yetkilileri ve gazeteciyi uzun hapis cezalarına çarptırdı. Savunma avukatları, eleştirmenlerin bu kararın Cumhurbaşkanı Kays Said'e karşı muhalefeti bastırma girişimi olduğunu söylediği son hamle olduğunu söyledi.

  • Devlete karşı komplo kurmak suçlamasıyla mahkûm edilenler arasında, İslâmcı eğilimli Nahda Partisi’nin kıdemli lideri Râşid Gannûşî 22 yıl hapis cezasına çarptırılırken, eski Başbakan Hişam Meşişi ise 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dava, yetkililerin Instalingo çalışanlarını tutuklaması ve gazetecileri, blog yazarlarını, iş adamlarını ve politikacıları "Cumhurbaşkanı Kays Said'e hakaret", "devlet güvenliğine karşı komplo kurma" ve "casusluk" suçlamalarıyla soruşturmasıyla Ekim 2021'de başladı.

Nahda ise suçlamaları reddederek Instalingo'nun "2019'daki seçim kampanyaları da dahil olmak üzere çeşitli hizmetler sağlayan bir medya içerik şirketi olduğunu, ancak Nahda'nın adayı için çalışmadığını" söyledi.

Meclis başkanlığı da yapan 83 yaşındaki Gannûşî, yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunuyordu.
Meclis başkanlığı da yapan 83 yaşındaki Gannûşî, yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunuyordu.
83 yaşındaki Gannûşî, 2023'ten bu yana cezaevinde bulunuyor ve ayrı davalardan toplam beşer yıl hapis cezası aldı.

Meşişi, Said'in kendisini görevden alıp seçilmiş parlamentoyu kapatmasının ardından muhalefetin darbe olarak nitelendirdiği 2021'den bu yana yurtdışında yaşıyor.

Avukatlardan Muhtar Jmai, "Bunlar, siyasî muhalifleri ortadan kaldırmayı amaçlayan haksız ve siyasî kararlar" diyerek, verilen cezalara itiraz edeceklerini söyledi.

Nahda Hareketi, yaptığı açıklamada, yargılamanın yargı bağımsızlığının açık bir ihlali olduğunu belirterek, bunun hak ve özgürlüklere yönelik yeni saldırılar bağlamında gerçekleştiğini söyledi.

Davada toplam 41 kişi suçlandı. Jmai, mahkemenin yurtdışına kaçan gazeteci Chahrazad Akacha'ya 27 yıl hapis cezası verdiğini ve hâlihazırda hapiste olan bir diğer gazeteci Chadha Haj Mbarak'a beş yıl hapis cezası verdiğini söyledi.

Mahkeme, ayrıca, eski istihbarat müdürü Lazhar Longo ile eski içişleri bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Aroui'ye 15'er yıl hapis cezası verdi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, darbe yaptığı iddialarını reddediyor ve eylemlerinin Tunus'u yıllardır süren kaostan kurtarmak için gerekli olduğunu söylüyor.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, darbe yaptığı iddialarını reddediyor ve eylemlerinin Tunus'u yıllardır süren kaostan kurtarmak için gerekli olduğunu söylüyor.
Tunus'ta siyasî parti liderlerinin çoğu, uydurma olduğu iddia edilen davalar nedeniyle hapse atıldı.

Said'i, 2011 yılında uzun süredir iktidarda olan diktatör Zeynel Abidin Bin Ali'yi deviren devrimin ardından kurulan demokrasiyi parçalamakla, tek adam yönetimi kurmaya çalışmakla ve hapishaneleri politikacılar ve gazetecilerle doldurmakla suçluyorlar.

Kendisini eleştirenleri suçlu, hain ve terörist olarak niteledi ve onları serbest bırakan herhangi bir yargıcın onlara yardım etmiş sayılacağı uyarısında bulundu.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım