Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, 7 yıllık aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması kapsamında İran'da
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, resmî ziyaret için Tahran'da bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Farhan'ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda gerçekleştirilen görüşmede Reisi, İran'ın Tahran ile Riyad arasında ilişkilerin kurulmasını memnuniyetle karşıladığını ve ülkesinin İslâm ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesinin önünde bir engel olmadığını söyledi.
Bölgesel ezeli rakipler İran ve Suudi Arabistan, Riyad'ın üst düzey diplomatının yedi yıllık aradan sonra Tahran'a tarihî bir ziyarette bulunmasıyla uzlaşmaya daha da yaklaştı.
- Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al-Suud, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emirabdullahiyan ile bölgesel güvenlik odaklı görüşmelerde bulundu. Daha sonra İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi ve ona "yakında krallığı ziyaret etmesi" için bir davetiye verdi.
Emirabdullahiyan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Prens Faysal, "İki ülke arasındaki bölgesel güvenlik, özellikle deniz seyrüsefer ve su yollarının güvenliği ile ilgili işbirliğinin önemine dikkat çekmek istiyorum." dedi. Ancak Emirabdullahiyan, İran'ın dış müdahale olmadan "bölgesel güvenliğin yalnızca bölgesel aktörler tarafından sağlanacağı" görüşünü vurguladı.
Suudi Dışişleri Bakanlığı bir tweet'te, daha sonra Reisi ile bir araya geldiğini ve "ikili ilişkileri ve bunları çeşitli alanlarda güçlendirmenin ve geliştirmenin yollarını gözden geçirdiklerini" söyledi. Reisi, makamından yaptığı açıklamada, Müslüman ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesinin önünde "engel" bulunmadığını belirterek, "bölgesel sorunların ve sıkıntıların" dış müdahale olmaksızın işbirliği ve diyalog yoluyla çözülebileceğini vurguladı.
- Reisi, İsrail'in yalnızca "Filistinlilerin düşmanı" değil, tüm Müslümanlar için "tehdit" olduğunu kaydetti. Bazı ülkeler ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi güvenlik açısından olduğu kadar İslâm ümmetinin bakış açısına da aykırıdır.” dedi
Sünni Müslüman güç Suudi Arabistan, Riyad'ın Şii din adamı Nimr Bakır el-Nimr'i idam etmesi üzerine protestolar sırasında Tahran'daki büyükelçiliği ve kuzeybatıdaki Meşhed kentindeki konsolosluğuna saldırılmasının ardından 2016'da Şii liderliğindeki İran ile ilişkilerini kopardı. Ancak iki ülke, bölgesel ilişkileri değiştiren Çin'in arabuluculuğunda yapılan bir anlaşmayla Mart ayında bağları düzeltme ve ilgili büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı.
Prens Faysal, 6 Haziran'da İran'ın Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini ve konsolosluğunu yeniden açtığını ve krallığın Tahran'daki diplomatik misyonunu "yakında" yeniden açmasının beklendiğini söyledi.