Suriye'de rejim karşıtları, Halep ve İdlib'den sonra Hama'nın da büyük kısmını ele geçirdi

Suriye'de rejim karşıtları, Halep ve İdlib'den sonra Hama'nın da büyük kısmını ele geçirdi.
Suriye'de rejim karşıtları, Halep ve İdlib'den sonra Hama'nın da büyük kısmını ele geçirdi.

Suriye'de Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı gruplar, Halep ve İdlib illerinin ardından ilerledikleri Hama ilinde 16 yerleşim bölgesini daha rejim güçlerinden geri aldı.

Esed rejimi güçleriyle 7 gündür çatışan Heyet Tahrir Şam'ın başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Hama ili istikametinde bazı küçük yerleşim yerlerini ele geçirdi.

  • Halep kent merkezinin büyük bölümünü ve İdlib ilinin tümünü rejim güçlerinden geri alan silahlı gruplar, İdlib'in güneyinde yer alan rejim kontrolündeki Hama'da da Celime, Elzeka, Beridec, Cübbeyin, Tel Meleh, Kırkat, Muğayyir ve Mabtan yerleşimleri ile Gab Ovası'nda Tüveyne, Huveyz, Şeria ve Bab Taka köylerini kontrolü altına aldı.

Heyet Tahrir Şam'ın başını çektiği rejim karşıtı gruplar ayrıca, Hama'nın kuzeyinde Van Vastani, Madbaa, Ebru Seyf köyleri ve Suran ilçesini kontrol altına aldı.

Rejim karşıtı silahlı gruplar, Hama kent merkezi yakınlarında İran destekli grupların kaldığı bir yeri de hedef aldı.

Rejim karşıtı silahlı gruplar ayrıca kurdukları özel birlik Şahin Tugayları ile Hama merkezi ve çevresinde kamikaze dron saldırıları düzenliyor.

Dün, Hama çevresinde kamikaze dronlarla rejim üst düzey komutanlarının toplantı merkezleri hedef alındı. Bunlar arasında Ebu Seyf ve El Maatbah bulunuyor.

Gruplar, 30 Kasım'da rejim güçlerine üstünlük sağladıkları Hama'nın kuzeyindeki Taybetul İmam, Keferzeyte, Keferenbude, Hilfeye, Madik Kalesi, Latamine, Soran, Kirnez, Maardis, Hammaiyet ve Termele yerleşimlerini hakimiyetleri altına almıştı.

Silahlı gruplar, Hama'nın M5 kara yolu üzerindeki en önemli ilçelerinden biri Morik ilçesini de rejim güçlerinden almıştı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in hasarlı bir posteri.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in hasarlı bir posteri.

Rus savaş uçakları saldırmaya devam ediyor

  • Rusya'ya ait savaş uçaklarının Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de farklı noktalara düzenlediği hava saldırılarında 17 kişi hayatını kaybetti, 55 kişi yaralandı.

Sivil Savunma kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İdlib merkezdeki İbn-i Sina Hastanesi'ne yapılan 3 hava saldırısında 8 kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı.

İdlib'in kuzeyinde yer alan Maarratmisrin bölgesine yapılan hava saldırılarında 7 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

Rus savaş uçaklarının İdlib'in güneyindeki Maaratünnuman bölgesine düzenlediği hava saldırısında da 2 kişi hayatını kaybetti.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine ait savaş uçakları, Halep kent merkezinde yer alan ve çoğunlukla Hristiyanların ikamet ettiği Mahattat Bağdad Mahallesi'ne hava saldırısı düzenledi.

Esed rejimi de diğer yandan halkına saldırılar düzenlemeye devam ediyor.
Esed rejimi de diğer yandan halkına saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

ABD, siyasî sürecin başlama çağrısı yaptı

Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında 27 Kasım'dan bu yana devam eden çatışmalar hakkında basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, şöyle dedi:

  • "Görmek istediğimiz şey, gerginliğin azaltılması, sivillerin ve azınlık gruplarının korunmasıdır, ancak genel politikamız aynı. Bu iç savaşı kesin olarak herkes için sona erdirecek ciddi ve güvenilir bir siyasî süreç görmek istiyoruz."
Eşyalarını araçlarına, kamyonlara yükleyen Suriyeliler, yıllardır uzak kaldıkları evlerine geri dönmenin sevincini yaşıyor.
Eşyalarını araçlarına, kamyonlara yükleyen Suriyeliler, yıllardır uzak kaldıkları evlerine geri dönmenin sevincini yaşıyor.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2015'te alınan ve Suriye'de iç savaşı bitirmek amacıyla siyasî süreci teşvik eden 2254 sayılı karara işaret eden Miller, Suriye rejimi üzerinde nüfuzu olan her ülkenin, Esed rejiminin kendi halkıyla diyalog kurarak siyasî süreç başlatması ve iç savaşa devam etmesini engelleyecek BM kararlarının tam olarak uygulanması için çaba sarf etmesini umduklarını söyledi.

Miller, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed için de "Esed, ellerinde Suriye'deki masum sivillerin, kendi halkının kanı olan acımasız bir diktatördür. Sonuç olarak, görmek istediğimiz şey ileriye dönük bir siyasî süreçtir, ancak Suriye halkının liderlerinin kim olduğunu belirleyebileceği bir süreç." ifadesini kullandı.

"Halep'te askerî operasyonun hedefi, rejimin sivillere saldırılarını durdurmaktı"

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el-Bahra, sivillere yönelik saldırıları durdurmak ve yerinden edilen sivillerin evlerine geri dönmesini sağlamanın yanı sıra siyasî süreci canlandırma hedefiyle Halep kenti ve diğer bazı bölgelerin Suriyeli gruplar tarafından ele geçirildiğini söyledi.

Suriye'de rejim güçleri ve onlara destek veren İranlı milis grupların saldırıları ve uzun yıllardan beri uyguladığı baskıdan sonra muhaliflerin başlattığı operasyonların kaçınılmaz hale geldiğinin altını çizen SDMK Başkanı Bahra, rejim güçleri ve destekçilerinin geçen ay sivillere yönelik bir günlük hava saldırılarının 52'ye ulaştığını belirtti.

Rejim karşıtı gruplar, dün itibarıyla Halep Uluslararası Havalimanı'nı ele geçirdi.
Rejim karşıtı gruplar, dün itibarıyla Halep Uluslararası Havalimanı'nı ele geçirdi.

Suriye halkına karşı devam eden rejim saldırıları artarken insani yardımların azaldığını dile getiren Bahra, Lübnan'da olduğu gibi birçok ülkede Suriyeli mültecilere yönelik politikaların değiştiği ve haklarında çeşitli ihlallerin olması hasebiyle kurtarılan bölgelere geri dönüşün arttığını ifade etti.

Suriye'de kurtarılan bölgelerde nüfusun her geçen gün arttığı ve altyapının yetersiz kaldığını aktaran Bahra, "Tüm bu gelişmeler Suriyelileri askerî bir çatışmaya mecbur bıraktı. Bu askerî operasyonların başından beri belirlenen hedefleri vardı, o da kurtarılan bölgelere yönelik saldırıların durdurulması ve düşmana karşı caydırıcı bir duruş sergilemekti. Bunun da tek yolu, saldırıların kaynağı olan bölgeleri kurtarmakla oldu." dedi.

SMDK Başkanı Bahra, Suriyeli muhaliflerin hedeflerine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Kurtarılan bölgelerde hizmet alma imkanı kalmayan siviller için şehir, belde ve köylerin kurtarılması ve askerî olarak güvenliği sağladıktan sonra halkın evlerine geri dönmesinin önünü açılmasıdır. Ayrıca BMGK 2118 ve 2254 sayılı kararlarını uygulayacak siyasî sürecin canlandırılması hedefleniyor."

Suriye'de sürdürülebilir bir çözüm sağlamak yerine Suriyelileri acılarıyla baş başa bırakan uluslararası ihmaller olduğuna vurgu yapan Bahra, rejimin de siyasî süreci baltalaması sebebiyle Suriye'de istikrarlı yaşamın mümkün olmadığına işaret etti.

8 yıl sonra rejimden kurtarılan Halep'te, Halep Kalesi'ne asılan Suriye ve Filistin bayrakları.
8 yıl sonra rejimden kurtarılan Halep'te, Halep Kalesi'ne asılan Suriye ve Filistin bayrakları.

Suriye Millî Ordusu (SMO) ile koordineli olarak Halep kentindeki gelişmelerin takipçisi olduklarına dikkati çeken Bahra, "SMO'nun vatandaşların güvenliğini konusunda hassas olduğunu size temin ediyorum. Suriye halkı birdir ve hiç kimse ötekileştirilemez. Halep'te kamu ve kişisel mülkler koruma altındadır, kamu çalışanları işlerine geri dönecekler. Suriye devrimi ahlak üzerine doğdu ve ahlakla zafere ulaşacaktır." diye konuştu.

SMDK'nın da Suriye'deki tüm etnik ve grupların haklarını muhafaza ettiğinin altını çizen Bahra, Suriyeli mülteciler için de sürdürülebilir tek yolun siyasî çözüm olduğunu kaydetti.

Siyasî hedefleri olmayan hiçbir askerî çalışmalarının olmadığına vurgu yapan Bahra, "Temel hedefimiz ise Suriye'de barış ve istikrarın sağlanmasıdır. SMDK üyeleri Halep'teler ve vatandaşların görüşleri için iletişim kuruyorlar, bu sefer durmadan yolumuza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Halep Emevî Camii'nden geriye kalanlar.
Halep Emevî Camii'nden geriye kalanlar.

Halep ve muhaliflerin kontrolündeki diğer bölgelerde sivillere yönelik saldırıların durdurulması ve ateşkesin sağlanması çağrısında bulunan Bahra, Suriye'de sivillerin korunması ve ateşkesin sağlanmasının bölge ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya için önemli olduğunu söyledi.

Suriyeliler olarak yeni göç ve sığınma krizlerine sebep olmak istemediklerini dile getiren Bahra, "Bizim temel hedefimiz, kenti vatanımızda istikrarı bulmamızdır." dedi.

Bahra, Halep'in idaresi ve korunmasıyla ilgili de şu ifadeleri kullandı:

"Kalıcı bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. BMGK'nin de ivedilikle siyasî süreci canlandırması gerekir. Siyasî sürecinde de iki aşamadan oluşacak geçici yönetim heyetinin oluşması ele alınabilir. Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz, kurumları muhafaza edeceğiz, kurumlardaki olumlu şeyleri korur ve yeni deneyimler kazandıracağız."

Bahra, askerî operasyonlara ilişkin de "Biz Suriyeliler olarak her yola başvurma hakkına sahibiz. Siyasî hedefler için askerî girişimlerde bulunmuyoruz, ana hedefimiz Suriye'de barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Bunun gerçekleşmesi için de rejiminin Suriye halkının taleplerini dikkate almadığı sürece askerî operasyonlar devam eder." diye konuştu.

Muhaliflerin ele geçirdiği Halep ve diğer bölgelerde vatandaşlara yönelik tutuklamaların olmayacağına işaret eden Bahra, Suriye halkına hizmet vermek ve özgürlüklerine kavuşturmak için çalıştıklarına vurgu yaptı.

İdlib iline bağlı Han Şeyhun ilçesinin tekrar kontrol altına alınmasıyla, yıllardır süren saldırıların izleri apaçık gözüküyor.
İdlib iline bağlı Han Şeyhun ilçesinin tekrar kontrol altına alınmasıyla, yıllardır süren saldırıların izleri apaçık gözüküyor.

Suriye'deki gelişmeler

Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım'da, Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.

28 Kasım'da Halep'in batı kırsalından merkeze doğru hızla ilerleyen rejim karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım'da merkezin büyük bölümünü ele geçirmişti.

30 Kasım'da Han Şeyhun ilçesini alarak tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlayan Silahlı gruplar, Hama ilinde de çatışarak ilerleyişini sürdürüyor.

Suriye Millî Ordusunun Halep kırsalında 1 Aralık’ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi terörden kurtarıldı.