Sudan'da çatışmaların başlangıcından bu yana yaklaşık 7,1 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi
BM Göç Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre, Sudan'da yerinden edilen sivillerin sayısı, Nisan ayında ordu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) paramiliter grubu arasında çatışmaların başlamasından bu yana neredeyse iki katına çıktı.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) yaptığı açıklamada, "Sudan'da yaklaşık 7,1 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi." dedi. Ayrıca, Ordu ile RSF arasında Nisan ayından bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 3,8 milyon yeni insanın yerinden edildiği ve bir milyondan fazla insanın komşu ülkelere kaçtığı belirtildi.
- BM kuruluşuna göre yaklaşık 24,7 milyon Sudanlı, yani ülke nüfusunun yarısı şu anda insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.
Uluslararası Göç Örgütü, "Gıda, su, ilaç ve yakıt kıtlığının aşırı derecede şiddetli hale gelmesi nedeniyle çatışma ciddi bir insani krize neden oldu." dedi.
Uluslararası Göç Örgütü, ayrıca, açıklamasına şu şekilde devam etti:
- "Ticaret yollarının kesintiye uğraması ve erişimin sınırlı olması nedeniyle temel malların fiyatları önemli ölçüde arttı ve bu mallar, Sudan genelinde kuşatma altındaki kasaba ve şehirlerde kalanlar için karşılanamaz hâle geldi."
Göç örgütü ayrıca cinsiyete dayalı şiddet, zorla yerinden edilme ve sivillerin öldürülmesi de dahil olmak üzere Sudan'daki yaygın insan hakları ihlallerine de değindi.
IOM Operasyonlar ve Acil Durumlar Dairesi Direktörü Federico Soda "Sudan halkı barışı hak ediyor. Şiddetin daha fazla tırmanması ülkeyi ve bölgeyi daha da mahvedecektir.” dedi
Yerel sağlık görevlilerine göre, Sudan'da Nisan ayında başlayan şiddet olaylarından bu yana 3.000'den fazla sivil öldürüldü ve binlercesi de yaralandı.
Suudi ve ABD'li arabulucuların savaşan rakipler arasında arabuluculuk yaptığı birçok ateşkes anlaşması, ülkedeki şiddeti sonlandırmayı başaramadı.