Şiddetli kuraklık Afganistan'daki insani krizi derinleştiriyor
Kuyular ve nehirlerin neredeyse kuruduğu ve halkı yeterli içme suyu bulmakta zorlandığı Afganistan'da devam eden kuraklık, gıda güvenliği için önemli bir tehdit oluşturuyor. Sınırlı su kaynakları ile çiftçiler, ülkenin gıda talebini karşılamaya yetecek kadar ürün yetiştiremiyor. Bu durum, artan gıda kıtlığı ve yetersiz beslenme sorunlarını beraberinde getirmektedir.
Afganistan genelinde devam eden kuraklık, çiftçilere, üçte biri tarımdan elde edilen ekonomisine ve gıda güvenliğine zarar veriyor.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin kuraklığı şiddetlendirdiğini söylüyor. Küresel İklim Risk Endeksi, Afganistan'ın iklimle ilgili tehditlerden dünyanın en çok etkilenen altıncı ülkesi olduğunu gösteriyor.
- Az işleyen sulama sistemiyle Afganistan, yaz aylarında nehirlerinin akmasını ve tarlaların sulanmasını sağlamak için dağlarda eriyen karlara güveniyor.
Ancak Almanya'daki Federal Su Yolları Mühendislik ve Araştırma Enstitüsü'nde su kaynakları ve çevre uzmanı ve Araştırma Görevlisi olan Necibullah Sadid, sıcaklıkların yükselmesi, yağışların düşmesi ile birlikte yazın eriyen karların nehirleri eskisi kadar beslemediğini söyledi.
Yabancı birlikler geri çekilirken Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinden iki yıl sonra, gerilen su kaynakları ve tarım mücadeleleri, yönetimlerinin en büyük zorluklarından biridir.
Bu yıl insani yardımda keskin bir düşüş olması ve hiçbir yabancı hükûmetin Taliban'ı resmî olarak tanımaması nedeniyle, yardım çalışanları ve diplomatlar, soruna yardımcı olacak kalkınma yardımı seviyesinin sınırlı olduğunu söylüyor.
- BM Dünya Gıda Programı, Afganistan'da 15,3 milyon insanın gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.
Taliban yönetimi 280 km uzunluğunda (174 mil) bir kanal inşa ediyor, bu kanal tamamlandığında suyu kuzey illerinde sulama için yönlendirebilir.
- Ancak tamamlanmasına daha uzun yıllar var ve komşu ülkeler bu kanal aracılığıyla sularını haksız yere başka yöne çevrileceğinden endişeli.
Su kıtlığı ve yüksek sıcaklıklarla geçen üçüncü yılında, hasadı ancak ailesini geçindirmeye yeten Abdul Hahad, köydeki birçok kişi gibi ailesini ekmek ve meyve gibi temel ihtiyaçların ötesindeki gıdayı kısmaya zorlayarak gelirinin nasıl azaldığını anlattı.
Hahad, "Eskiden toprağımdan yılda 2,3 milyon Afgan'dan (27.000 $) 2.5 milyon Afgan'a (29.500 $) kadar para kazanabiliyordum. Eskiden buğday, kavun, soğan, patlıcan, havuç ve başka şeyler yetiştirirdik ama son üç yılda 100.000 Afgan (1.200 $) bile kazanamadım." dedi.
Belh vilayetinin Nahr-e-Shahi ilçesinden 55 yaşındaki çiftçi Hahad, "Kuraklık başlayalı üç yıl oldu, kuyular, nehirler neredeyse kurudu. İçme suyumuz bile yok, bakın bütün topraklarımız kurudu." dedi.