Refah Kapısı açıldı ama...
İsrail ile Filistin arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ilk kez bir yardım konvoyu Gazze'ye girdi.
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın geçici süreyle açılarak insanî yardımlar bölgeye girmeye başladı.
Refah Sınır Kapısı'ndan İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne geçen ilk yardım konvoyu sadece 20 tırdan oluşuyor.
Yardım malzemeleri, gıdanı yanı sıra çoğunlukla tıbbî malzemeden oluşuyor.
İsrail’in izin verdiği 20 tırlık ilk yardım konvoyunda, Mısır Kızılayı ile BM'den sağlanan ve BM'nin desteğiyle Filistin Kızılayı tarafından teslim alınmasına izin verilen hayat kurtarıcı malzemeler yer alıyor.
İlk yardım konvoyunun Gazze'ye girişini memnuniyetle karşılayan Birleşmiş Milletler yetkilileri, bu 20 tırın önemli bir ilk adım olduğunu ancak son konvoy olamaması gerektiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü ise, Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından DSÖ'nün sağlık malzemelerinin Gazze'ye ulaştırılmaya başlandığını belirterek, bölgeye sağlık yardımlarının ulaştırılması için sürekli erişim çağrısında bulundu.
İsrail yakıt girişine izin vermedi
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilere güney bölgesine yönelmeleri çağrısını yineleyerek, "Gazze Şeridi'ndeki insanî durumun kontrol altında olduğunu" iddia etti.
Gazze'nin güneyine insanî yardımların gireceğine işaret eden Adraee, "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırıları yoğunlaştırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
- Ordu Sözcüsü, "siyasî düzeydeki direktifler doğrultusunda" Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'nin güneyine gıda, ilaç ve su nakliyatının yapıldığını kaydederken, bölgenin yakıt ihtiyacının ise karşılanmayacağını savundu.
Adraee, "Gazze Şeridi'ne yakıt girmeyecek." ifadelerini kullandı.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ise abluka ve bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması durumunda bunun yaralılar ve hastalar için ciddi tehlikeler oluşturacağı uyarısında bulunuyor.
İsrail, Gazze'yi bombalamaya devam ediyor...
İsrail'in derhal boşaltılmasını istediği Kudüs Hastanesi'nin yönetimi ve sağlık personeli, hastaneyi tahliye etmeyi reddederken, Hamas'a bağlı hükümet, ikinci bir hastane katliamı konusunda uyardı.
Hamas'a bağlı hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Kudüs Hastanesi yönetimi ve sağlık personelinin, hasta ve yaralıların taşınmasının zorluğundan ötürü hastanenin tahliye edilmesini kabul etmediğini söyledi.
"El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına benzer yeni bir katliamın" yaşanmaması konusunda uyarıda bulunan Maruf, İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 12 bin kişinin de Kudüs Hastanesi'ne sığındığı bilgisini verdi.
İsrail, aynı zamanda, Gazze'de yerinden edilen binlerce Filistinliye ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) ait 5 merkezin boşaltılmasını istedi.
İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği UNRWA'ya ait 5 merkezden 4'ü Gazze'nin güneybatısındaki Tel el-Heva, 1'i ise kentin batısındaki Ensar Kompleksi bölgesinde yer alıyor.
Gazze'de öldürülenlerin sayısı artmaya devam ediyor
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 15'inci gününde Gazze'deki toplam can kaybı 1756'sı çocuk, 967'si kadın olmak üzere 4 bin 385'e, yaralı sayısı da 13 bin 561'e yükseldi
- "İsrail işgal güçleri, Gazze Şeridi'ndeki 550 aileye yönelik katliam gerçekleştirdi. Bu saldırılarda 3 bin 353 kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında olup henüz çıkarılmamış çok sayıda kurban var. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin yüzde 70'i çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşuyor."
İsrail'in saldırılarında sağlık ekiplerini de doğrudan hedef alınırken şu ana kadar sağlık ekiplerinden 51 kişi hayatını kaybetti, 87 kişi yaralandı.
Hava saldırıları ve yakıtın tükenmesinden dolayı Gazze Şeridi'nde 7 hastane ve 25 sağlık merkezi de hizmet dışı kaldı.
Hastanelerde doluluk oranı yüzde 150'yi aşarken, gelen yaralı ve hastalara hizmet verebilmek için çok sayıda çadır kurulmak zorunda kalındı.