Pakistan'ta rekor kıran hava kirliliği, Lahor'da yüzbinlerce kişiyi hastanelik ediyor

Pakistan nüfusunun yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Pencap eyaletinin üstünü kaplayan hava kirliliği, resmen 'tehlikeli' olarak kabul edilen seviyelere ulaştı.
Pakistan nüfusunun yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Pencap eyaletinin üstünü kaplayan hava kirliliği, resmen 'tehlikeli' olarak kabul edilen seviyelere ulaştı.

Pakistan'ın doğusundaki Pencap eyaletinde hava kirliliği öylesine büyük boyutlara ulaştı ki, uzaydan görülebilir hale geldi. 127 milyonluk nüfusuyla ülkenin en kalabalık eyaleti olan Pencap'ta hava kirliliğinin yol açtığı solunumla ilgili rahatsızlıklar sebebiyle günlük olarak hastanelere yaklaşık 70 bin kişi başvururken, hava kirliliğinden etkilenen binlerce kişinin tedavisi için hastanelerin yatak sayısını artırıldı.

Pakistan'da hükümet, Pencap eyaletinde hava kirliliği kaynaklı solunum rahatsızlıkları nedeniyle her gün hastanelere yaklaşık 70 bin kişinin başvurduğunu belirterek, hastanelerin yatak sayısının artırıldığını, hastanelere gidemeyen vatandaşların tedavisi için de mobil klinikler kurulduğunu açıkladı.

  • Pakistan basınındaki haberlere göre, 127 milyonluk nüfusuyla ülkenin en kalabalık eyaleti olan Pencap, ekimden bu yana devam eden rekor seviyedeki kirlilik dalgasının etkisi altında bulunuyor.

Pakistan Çevre Koruma Departmanına göre, eyaletin hava kirliliğinden etkilenen iki şehri olan Lahor ve Multan, bugün de yaklaşık 400 hava kalitesi endeksi değeriyle dünyanın en kirli iki şehri olmaya devam etti. 300'ün üstündeki hava kalitesi endeksi değerleri sağlığa zararlı kabul ediliyor.

Uzmanlar, çok sayıda aracın, inşaat ve sanayi çalışmalarının yanı sıra anız yakılmasının hava kirliliğine neden olduğunu belirtti.

Hükümet, hava kirliliğinin yol açtığı solunumla ilgili rahatsızlıklar nedeniyle her gün hastanelere başvuran yaklaşık 70 bin kişinin tedavisi için mobil klinikler kurulduğunu ve hastanelerin yatak sayısının artırıldığını açıkladı.

NASA Worldview'dan alınan uydu görüntüleri, Pencap eyaleti ve kuzeybatı Hindistan'ın bazı bölgeleri üzerindeki hava kirliliğinin sebep olduğu yoğun sisi gösteriyor, 10 Kasım 2024.
NASA Worldview'dan alınan uydu görüntüleri, Pencap eyaleti ve kuzeybatı Hindistan'ın bazı bölgeleri üzerindeki hava kirliliğinin sebep olduğu yoğun sisi gösteriyor, 10 Kasım 2024.

Sağlık Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Aun Abbas, 200'den fazla mobil kliniğin geçen haftadan bu yana Pencap'ta dolaşarak tedavi masraflarını karşılayamayanlara ve hastanelere gidemeyen yaşlılara hizmet verdiğini söyledi.

Abbas, mobil kliniklerin temel laboratuvar testlerini yapabilecek donanıma sahip olduğunu ve buradaki doktorların gerektiğinde ilaç yazabildiğini belirtti.

Yetkililer, söz konusu kirliliğin doğurduğu tehlikeler nedeniyle, eyaletin belirli bölgelerinde 17 Kasım'a kadar parkların girişe ve hayvanat bahçeleri, müzeler ile tarihî yerlerin de ziyarete kapatıldığını belirtti.

Şu ana kadar kirli havadan etkilenen 2 milyonu aşkın vatandaş tedavi edildi

  • Pencap Hükümeti Sözcüsü Uzma Buhari, şu ana kadar kirli havadan etkilenen 2,1 milyondan fazla hastanın devlete ait hastanelerde tedavi edildiğini ve bu sayının artmasının beklendiğini ifade etti.

Multan'daki Nishtar Hastanesinden Doktor Azam Muştak, yaptığı açıklamada, solunum sorunları nedeniyle hastanelere başvuranların çoğunun cerrahi maske takmadığına dikkati çekti.

BM, hava kirliliğinin 11 milyon çocuğun sağlığını tehlikeye attığı konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Pencap eyaletinde etkili olan hava kirliliği sebebiyle milyonlarca çocuğun sağlığının tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

UNICEF Pakistan Temsilcisi Abdullah Fadıl, yaptığı açıklamada, Pencap'taki hava kirliliğinden etkilenen 5 yaşın altındaki 11 milyon çocuk ve diğerleri için hava kirliliğini azaltmak üzere acil ve daha fazla çaba göstermesi konusunda hükümete çağrıda bulundu.

  • Fadıl, hava kirliliğinin 11 milyon çocuğun sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulunarak, "Bu rekor seviyedeki hava kirliliğinden önce, Pakistan'da 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yaklaşık yüzde 12'si hava kirliliğinden kaynaklanıyordu." dedi.

Bu yıl devam eden hava kirliliğinin etkilerini değerlendirmenin zaman alacağını ifade eden Fadıl, havadaki kirlilik miktarının ikiye ya da üçe katlanmasının özellikle çocuklar ve hamile kadınlar üzerinde yıkıcı etkileri olacağını vurguladı.

Pencap'ta hava kirliliği alarmı

Pencap Kıdemli Bakanı Marriyum Aurangzeb, düzenlediği basın toplantısında, Lahor, Gujranwala, Faisalabad ve Multan kentlerinde ilk ve orta dereceli okulların 17 Kasım'a kadar tatil edildiğini açıklamıştı.

Yetkililer, söz konusu kentlerde maske takmanın zorunlu olduğunu vurgulayarak, halka gerekmedikçe sokağa çıkmamaları çağrısı yapmıştı.

Pencap hükümeti, 30 Ekim'de Lahor'da hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde hava kalitesini düşüren aktivitelere kısıtlama getirmişti.

  • Hava Kalitesi Endeksi verilerine göre, kentteki hava kirliliği seviyesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından "kabul edilebilir" olarak görülen seviyenin 40 kat üzerine çıkmış ve Lahor, "dünya genelinde hava kirliliğinin en yüksek seviyeye ulaştığı şehir" haline gelmişti.