Pakistan'daki Müslümanlar, Kur'ân'ın yakılmasını kınamak İçin İsveç karşıtı mitingler düzenledi
Binlerce Müslüman, Başbakan Şahbaz Şerif'in "İsveç'e güçlü bir mesaj gönderme" çağrısı yapmasından sonra Pakistan'ın birçok şehrinde toplandı.
Pakistan'daki Müslümanlar, Başbakan Şahbaz Şerif'in geçen hafta Stockholm'de Kur'ân-ı Kerîm'in yakılmasıyla ilgili protesto çağrısı yapmasının ardından Kur'ân-ı Kerîm'in Kutsallığı Günü'nü kutlamak için mitingler düzenledi. En büyük mitingler Cuma namazından sonra ülkenin ana şehirleri olan Karaçi ve Lahor'da gerçekleşti.
- Başkent İslamabad'da, ellerinde Kur'ân-ı Kerîm nüshaları bulunan avukatlar, Yüksek Mahkeme önünde protesto gösterisi yaparken, camilerin dışında da halk küçük mitingler düzenleyerek İsveç ile diplomatik bağların kesilmesini talep etti.
Pakistan'ın Cemâat-i İslâmî Pakistan partisinin destekçileri, Kur'ân'ın yakılmasını kınamak için Lahor, Karaçi, Peşaver ve Ketta da dahil olmak üzere ülkenin tüm büyük şehirlerinde mitingler düzenledi.
Iraklı bir Hristiyan olarak tanımlanan Salwan Momika'nın Kurban Bayramı'nda Stockholm'deki bir caminin önünde Kur'ân-ı Kerîm yakması dünyanın dört bir yanında tepki yarattı.
- Perşembe günü parlamentoda milletvekillerine hitaben televizyonda yaptığı bir konuşmada Şerif, İsveç polisinin Kur'ân'ın yakılmasına neden devam etmesine izin verdiğini sorguladı.
Parlamento ayrıca, İsveç'i saygısızlığa karışan faillere karşı "uygun adımlar" atmaya çağıran oybirliğiyle bir karar aldı.
Dün de, Pakistan lideri Twitter'da yurttaşlarını İsveç'e güçlü bir mesaj göndermek için bir “Youm-e-Taqaddus-e-Quran” veya Kur'ân-ı Kerîm'i Kutsallığı Günü'nü kutlamaya çağırdı.
Benzer bir protesto çağrısı, parlamentoda güvensizlik önergesiyle görevden alınmasının ardından Nisan 2022'de yerini Şerif'e bırakan İmran Han tarafından da yapıldı.
Yerel haberlere göre Han, Şerif ve diğer liderlerin yandaşları ülke çapında ayrı mitingler düzenledi.
- İsveç hükümeti 2 Temmuz'da Kur'ân'ın yakılmasını "İslâmofobik" bir eylem olarak nitelendirerek kınadı.
Radikal bir parti olan Tehreek-e-Labiak Pakistan (TLP), Kur'ân'ın yakılmasından sorumlu olan kişi cezalandırılıncaya kadar tüm İsveç ürünlerinin boykot edilmesi ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulundu.
Bu hafta başlarında yapılan bir ankete göre, İsveç halkının büyük bir çoğunluğu Kur'ân veya İncil gibi dinî metinlerin toplum içinde yakılmasının yasaklanmasını da destekledi
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin de 11 Temmuz'da "kasıtlı ve aleni dini nefret eylemlerindeki endişe verici artış" üzerine acil bir toplantı yapması bekleniyor.
Kaynak: Associated Press