Olmayan diyarlara uçmak

Bugün dünyada hiçbir havayolu Filistin diyebileceğimiz bir yere uçmuyor.
Bugün dünyada hiçbir havayolu Filistin diyebileceğimiz bir yere uçmuyor.

Var olmayan bir yere uçmayı hayal edebiliyor musunuz? İsrail ve Batı’nın söylemine göre “Filistin hiç var olmamıştı” ama görünüşe göre Filistin’e uçmak bir zamanlar mümkündü.

Kasım 1998'de Filistin Yönetimi, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ve Filistin Yönetimi Başkanı Yaser Arafat'ın katıldığı tarihî bir açılışla Gazze'de büyük bir uluslararası bir havaalanı açtı. Filistin Havayolları'na ev sahipliği yapan Gazze Uluslararası Havaalanı'na GZA kodu verilmişti. "Barış süreci" dönemiydi ve bu havaalanı, Filistin’in bağımsızlığının ve dünyayla bağlantısının en büyük sembollerinden biriydi.

  • Ekim 2000'de İkinci İntifada’nın patlak vermesi, Filistinlilerin modern egemenliklerinin sembolünü koruyacaklarına dair azalan umutları yerle bir oldu. 2001'de İsrail havaalanını kapattı, kontrol kulesini ve terminalin büyük bölümünü bombaladı ve pisti parçalamak için buldozerler gönderdi.

Bu, gelecekte herhangi bir Filistin havaalanının açılmasının, hava sahası hakları da dahil olmak üzere, ancak Filistin egemenliğinin kurulmasından sonra mümkün olabileceği anlamına geliyordu.

1998’de açılışı yapılan GZA'dan çok önce, Batılı havayolları Filistin denen bölgeye zaten uçuyordu.

Oraya uçuşları teşvik eden ilk taşıyıcılardan biri Hollanda'nın KLM ve Air France'ıydı.

1931'de New York Times gazetesinde yayımlanan Air France ve KLM Havayolları ilânlarında, "Filistin'e" rahat ve keyifli bir yolculuk vaat ediliyor. İroniktir ki, varış noktası olarak belirlenen Lüd (Lydda), bu reklamın New York gazetesinde yayınlanmasından 17 yıl sonra etnik temizliği maruz kalmıştı, tıpkı tarihî Filistin topraklarının kalanı gibi…