New York'ta "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi saldırıya uğradı
ABD'nin New York eyaletinde bir konferans esnasında bıçaklı saldırıya uğrayan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Selman Rüşdi'nin (75), hastanede tedavi altına alındığı bildirildi.
- Görgü tanıklarına göre, New York'un Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsünde konferans vermek için sahneye çıkan Rüşdi, siyah giyimli ve maskeli bir kişinin saldırısına maruz kaldı.
Rüşdi, "yumruklanması ve boynundan bıçaklanması" sonucu yere düştü.
Erkek olduğu belirtilen saldırganın yakalandığı belirtildi.
New York Valisi Kathy Hochul, bıçaklama esnasında çok kan kaybeden Rüşdi'nin hayatta olduğunu belirterek, "ihtiyacı olan bakımı aldığını" söyledi.
Yardıma koşanlar arasında bulunan Dr. Martin Haskell'in, Rüşdi'nin yaralarını "ciddi ama iyileşebilir" olarak nitelendirdiği bilgisi paylaşıldı.
1980'lerde yazdığı Şeytan Ayetleri kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Rüşdi hakkında, o dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.
Hint asıllı bir ailenin oğlu olan Rüşdi, 2008'de Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalyelik unvanı verilmişti.
Salman Rüşdi'ye saldıran kişinin New Jersey'deki evinde arama yapıldı
Salman Rüşdi'ye (75) saldırdıktan sonra akalnıp kimliği belirlenen 24 yaşındaki Hadi Matar'ın New Jersey'nin Fairview kasabasındaki evinde polis arama yaptı.
- Salman Rüşdi, dün, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için sahneye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar isimli şahsın bıçaklı saldırısına uğramıştı.
Biri boynundan olmak üzere yaklaşık 10 bıçak darbesi alan Rüşdi, helikopterle yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesine kaldırılarak ameliyata alınmıştı.
Saldırgan ise olay yerinde yakalanarak kelepçeli halde en yakın en yakın polis karakoluna götürülmüştü.
New York'ta bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi kimdir?
75 yaşındaki yazarın kitaplarının pek çoğu büyük ses getirirken, ikinci romanı "Geceyarısı Çocukları" 1981 yılında Booker Ödülü'nü kazandı.
- Ancak 1988 yılında yayımlanan dördüncü romanı "Şeytan Ayetleri", imza attığı en tartışmalı eseri haline geldi. Kitap, eşi benzeri görülmemiş uluslararası bir tartışmaya neden oldu.
Kitabın yayımlanmasının ardından saklanmak zorunda kalan Rüşdi’ye yönelik ölüm tehditleri yöneltildi. İngiliz hükümeti ise Rüşdi'yi polis koruması altına aldı.
Bunun ardından Birleşik Krallık ve İran diplomatik ilişkileri kesti.
Kitabın yayınlanmasından bir yıl sonra, 1989 yılında İran'ın dini lideri Ayetullah Humeyni tarafından romancının öldürülmesine yönelik bir fetva yayımlandı.
Eylül 1988’de yayımlanan "Şeytan Ayetleri", Müslümanlar arasında “dine küfreden bir kitap olması” suçlamasıyla öfkeyle karşılandı.
- Kitabı yasaklayan ilk ülke Hindistan oldu. Pakistan da dahil diğer bazı Müslüman ülkeler ve Güney Afrika da kitabı yasakladı.
Ocak 1989'da İngiltere’nin Bradford kentindeki Müslümanlar törenle kitabın bir kopyasını yaktı. Ülkede bazı kitabevleri de kitabı vitrinlerinden çekti. Rüşdi, dine hakaret suçlamalarını reddetti.
Şubat ayında, Hint altkıtasında Rüşdi karşıtı ayaklanmalarda insanlar öldü. Tahran'daki İngiliz büyükelçiliği taşlandı ve yazarın başına bir ödül kondu.