Netanyahu, Tel Aviv'deki şiddetli çatışmaların ardından göçmen karşıtı duvar inşa etme sözü verdi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, göçmen "sızıntılarını" engellemek için bu kez ülkenin Ürdün ile doğu sınırı boyunca başka bir sınır duvarı inşa etme sözü verdi.
Başbakan Binyamin Netanyahu, dün bir kez daha, göçmenlerin ülkeye sızmalarını önlemek için Ürdün sınırının tamamı boyunca bir çit inşa etme fikrini gündeme getirdi.
Artan gerilimin ortasında göçmen "sızmalarını" engellemek için bu kez ülkenin Ürdün ile olan doğu sınırı boyunca başka bir sınır duvarı inşa etme sözü veren Netanyahu, "Mısır ile güney sınırımıza çit çektik ve oradan İsrail'e sızmayı engelledik. Böylece Afrika'dan ülkemizi yok edebilecek bir milyondan fazla casusu durdurduk." dedi.
Artık doğu sınırımıza (Ürdün ile) tel örgü çekeceğiz ve oradan da sızma olmamasını sağlayacağız.” diyen Netanyahu, “Sınırlarımızı koruyacağız, ülkemizi koruyacağız!” dedi.
- Netanyahu, 27'si polis memuru olmak üzere onlarca kişinin yaralandığı çatışmaya karışan tüm Eritreli göçmenleri sınır dışı etmek istediğini söyledi. Ayrıca ülkenin güvenliğine ve kimliğine tehdit oluşturduğunu söyleyerek tüm Afrikalı göçmenlerin İsrail'den çıkarılmasına yönelik bir plan emrini verdi.
Netanyahu hükûmeti, çoğu Afrikalı sığınmacının mülteci statüsünü reddediyor ve onları "yasadışı casuslar" olarak nitelendiriyor. Ülkede 18.000'i Eritre'den olmak üzere yaklaşık 25.000 göçmenin olduğu bildiriliyor.
Levin ve Ben-Gvir, Eritreli göçmenlerin zorla kuzey Tel Aviv'e taşınmasını önerecek
Adalet Bakanı Yariv Levin ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Pazar günü, Eritreli gruplar arasındaki yoğun ayaklanmaların ardından güney Tel Aviv'de yaşayan Afrikalı göçmenlerin zorla şehrin kuzeyindeki küçük mahallelere taşınmasını önerdiği bildirildi.
Channel 12 haberine göre aşırı sağcı bakan Ben-Gvir, "Onları kuzey Tel Aviv'e taşıyalım." dedi.
- Sığınmacılar birbirini izleyen İsrail hükûmetleri tarafından antipatiyle karşılanıyor ve devletin mülteci statüsünü yalnızca çok az sayıda vakada tanıması ve onların hayatını zorlaştırma veya doğrudan sınır dışı etme çabalarına öncülük etmesi nedeniyle belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kalıyorlar.
İsrail silah kaçakçılığını da önlemek istiyor
Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi'nin kapalı toplantısında konuşan Gallant, bu çabalardan bazılarının İran adına yürütüldüğünü söyledi. Gallant, "İran'ın Yahudiye ve Samiriye'de silah kaçakçılığı ve keşif girişimlerine katılımının arttığının farkındayız." dedi.
Gallant milletvekillerine şunları söyledi: "İran ve onun "terörist" vekilleri Yahudiye ve Samiriye'yi yumuşak göbek olarak tanımlıyor ve saldırıları yönlendirmek amacıyla birçok kaynağı oraya yönlendiriyor."
Ürdün'ün İsrail ve Batı Şeria ile paylaştığı 309 kilometrelik (192 mil) sınır boyunca eskimiş bir çit var, ancak askerî yetkililer ve polis yetkilileri bunun çoğu silah kaçakçılığı girişimini önlemek için yeterli olduğunu söylüyor.
- Yetkililer, ayrıca, sınırı geçen silahların Arap toplumunda şiddeti artırdığını ve Batı Şeria'daki askerlere ve sivillere ateş açan Filistinliler tarafından kullanıldığını iddia ediyor.