Netanyahu, 13 haftadır protestolara sebep olan yargı revizyonunu askıya aldı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu.
Tartışmalı yargı düzenlemesi hakkında ulusa sesleniş konuşması yapan Başbakan Netanyahu, yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemelere karşı ülke genelinde kitlesel protestoların yoğunlaşması ve genel grevlere gidilmesi üzerine tasarı konusunda geri adım attı.
- Netanyahu, "gerçek bir diyaloğa fırsat vermek amacıyla Meclis tatilinden sonrasına kadar tartışmalı yasa tasarılarına mola verme kararı aldığını" söyledi.
Haftalardır ülke genelinde artan protestoların hedefinde olan Netanyahu, "Kabul edemeyeceğim bir şey var. Şiddet yanlısı bir azınlık, İsrail'i parçalamaya çalışıyor, bizi iç savaşa çekmek istiyor ve askerlik hizmetini reddetmek için çağrıda bulunuyor. Bu korkunç bir suçtur." dedi.
Netanyahu, şunları kaydetti:
"Ulusal sorumluluk gereği, yargı reformunun ikinci ve üçüncü oturumlarını Meclis'in bu döneminde yapmayı erteleyerek, daha geniş bir konsensüse varmak amacıyla Meclis'in gelecek döneminde yapma kararı aldım. Bir yandan bireysel hakları daha fazla güçlendirirken, yargıda kaybolan dengeyi öyle veya böyle yeniden kuracağız.”
Ben-Gvir'le anlaşma sonrası yargı düzenlemesine erteleme geldi
Netanyahu ile Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tarafları arasında varılan anlaşma kapsamında, Ben-Gvir'in yönetimindeki Ulusal Güvenlik Bakanlığına bağlı "Ulusal Muhafızlık" isimli yeni bir güvenlik gücü kurulmasının bir sonraki kabine toplantısında onaylanması kararlaştırıldı.
Netanyahu'nun yargı düzenlemesini askıya alacağına yönelik haberler, koalisyon hükümetinde çatlağa neden olmuştu. İsrail basını, Ben-Gvir’in, yargı düzenlemesinin durdurulması halinde istifa edeceğini ve "koalisyon hükümetini devirme" tehdidinde bulunduğunu aktarmıştı.
Yargı düzenlemesinin ertelenmesi "doğru bir adım"
Yargı düzenlemesinin ertelediğini duyurmasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve muhalefet liderleri konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Herzog, erteleme kararının "doğru adım olduğunu" belirterek, "ateşleri söndürecek samimi bir diyalog zamanının geldiğini" ifade etti.
Eski Başbakan ve ana muhalefet Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid de "yargı düzenlemesinin gerçekten durdurulması" durumunda, müzakerelere katılmaya istekli olduğunu açıkladı.
Eski Savunma Bakanı ve muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yargı düzenlemesinin "ertelenmesini sağlayan, yüz binlerce protestocuya" teşekkür etti.
"Hiç olmamasındansa geç olması daha iyidir" ifadesini kullanan Gantz, "açık yüreklilikle, Cumhurbaşkanlığı çatısı altında müzakerelere hazır olduğunu" kaydetti.
Muhalefet liderlerinden Evimiz İsrail Lideri Avigdor Lieberman ise "Netanyahu'nun samimi bir diyalog niyeti olmadığını ve zaman kazanmak istediğini" savundu.
Yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yaptığı için görevden alınan Savunma Bakanı Yoav Gallant da Başbakan'ın ismini zikretmeden "düzenlemenin durdurulmasını memnuniyetle karşıladığını" açıkladı.
Ülkenin en büyük sendikası grevi iptal etti
İsrail medyasına göre, ülkenin en büyük işçi sendikası Hastadrut, Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini ertelediğini duyurması üzerine yarınki grevi iptal etti.
Havalimanı Çalışanları Sendikası da başlattığı grevi sonlandırırken, ülkenin en büyük uluslararası havalimanı Ben-Gurion'da seferler yeniden başlayacak.
ABD, ertelenme kararından memnun
ABD, İsrail'de ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesinin ertelenmesini "memnuniyetle" karşıladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladığı toplantıda "Uzlaşı için ek zaman ve alan yaratma fırsatı sunan bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.
Jean-Pierre, İsrail'de tarafların uzlaşması için çağrı yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
İsrail'i iç savaşa sürükleyen yargı reformu
İsrail'de Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir "yargı reformu" planladıklarını duyurdu.
- Netanyahu başbakanlığındaki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclis'e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açtı.
Netanyahu hükümetinin açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkeme'nin, Meclis'in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağı belirtilmişti.
Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.
Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara "iç savaş" uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.
Ülke genelinde 13 haftadır on binlerce İsrailli hükümetin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştiriyor.