Nahda Hareketi
Nahda’nın amacı; Tunus’taki ekonomik kaynakların daha adil dağıtımı, ülkede çok partili demokrasinin kurulması ve günlük yaşama dindarlığın daha fazla girmesini sağlayacak yollar aramaktı. 1978’de yine gizlice düzenlenen kongrede oluşuma “İslami Eğilim Hareketi” (İtticah İslami) adı verilmesi kararlaştırıldı.Yapı, 1981’de “İslami Eğilim Hereketi” adıyla resmen ilan edildi.1989 yılında bugünkü adı “Nahda”yı kullanmaya başladı
“İslami Hareket” adıyla da bilinen oluşum 1972’de Raşid Gannuşi ve Abdülfettah Muru tarafından, dönemin koşulları sebebiyle gizli olarak kuruldu.
Nahda’nın amacı; Tunus’taki ekonomik kaynakların daha adil dağıtımı, ülkede çok partili demokrasinin kurulması ve günlük yaşama dindarlığın daha fazla girmesini sağlayacak yollar aramaktı.
1978’de yine gizlice düzenlenen kongrede oluşuma “İslami Eğilim Hareketi” (İtticah İslami) adı verilmesi kararlaştırıldı.
Yapı, 1981’de “İslami Eğilim Hereketi” adıyla resmen ilan edildi.
1989 yılında bugünkü adı “Nahda”yı kullanmaya başladı.
1989’daki seçimlere yasaklı olduğu için katılamayan Nahda, bağımsız adaylarıyla %13 oy aldı.
Dönemin Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, 1991 yılında Nahda’ya karşı savaş ilan etti ve 25 bin Nahda üyesini tutuklattı.
Hareket 90’lı yıllar boyunca ağır baskılara maruz kaldı.
Pek çok üyesi ülkeyi terk eden Nahda, 1995 ve 2001’de Hollanda, 2005’te ise İngiltere’de kongreler düzenledi.
Aralık 2010’da Tunus’ta başlayan “Arap Baharı” sonucunda 22 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali, 14 Ocak 2010’da istifa etti ve ülkeden kaçtı.
“14 Ocak Devrimi” sonrasında, 21 yıldır Londra’da yaşayan Raşid Gannuşi başta olmak üzere pek çok Nahda üyesi Tunus’a döndü ve siyasi faaliyetlere başladı.
Nihayet üzerindeki yasak kalkan Nahda, 2011’de yapılan seçimlerde 217 sandalyeli mecliste 89 vekil kazandı ve hükümet ortağı oldu.
Nahda, 2014’te hükümetten çekildi.
Aynı yıl yapılan seçimlerde 69 milletvekili kazanan Nahda, Nida Tunus Partisi liderliğinde kurulan koalisyon hükümetine girdi.
Raşid Gannuşi, 2016 yılındaki kongrede siyasal İslam’ı terk ederek demokratik İslam anlayışını benimseyeceklerini söyledi.
Nahda Hareketi, Kurucu Genel Başkan Raşid Gannuşi liderliğinde siyasi faaliyetine devam ediyor.