Yine sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkan bu görüntünün, İngilizlerin Müslümanları topların ağzına koyarak ateşlediği zamanlarda çekilen bir fotoğraf olduğu iddia edilmektedir. Google araması marifetiyle elde edilen düşük çözünürlüklü karelerin paylaşılması nedeniyle aslını bulmak epey zor olan bu fotoğraf, aslında sanat değeri oldukça yüksek bir tablodur.
Ülkesinin uluslararası çapta tanınan ilk ressamı olarak ünlenen Rus sanatçı Vasili Vasilyeviç Veresçagin (1842-1904), özellikle Asya’da birçok ülkeyi gezmiş ve gördüklerini fırçasıyla ölümsüzleştirmişti. 1882’de, henüz 40 yaşındayken Hindistan’a giden Veresçagin, orada dinlediklerinin etkisiyle çok sayıda tablo yaptı. Bunlardan biri de, 1857’de İngilizlere karşı patlak veren Hint isyanında insanların cezalandırılma biçimini betimlediği bu tabloydu. İsyana katılanların yüzde 80’den fazlası Hindu olduğundan, tablodaki beyaz kıyafet ve türban da kurbanların dini kimliğinden çok, Hindistan’ın milli giysilerini simgelemekteydi.
13 Nisan 1904 günü, Çin’in Lüshunkou limanı açıklarında bindiği gemi batan Vasili Vasilyeviç Veresçagin, tablosunun fotoğraf olarak ve altına bambaşka bir hikâye yazılarak paylaşılacağı zamanların geleceğini elbette bilemezdi.