Mısırlı arkeologlar, Luksor'da 'eksiksiz' bir antik Roma kenti ortaya çıkardı
Mısırlı arkeologlar, güneydeki Luksor şehrinde 1.800 yıllık "Roma döneminden kalma eksiksiz bir yerleşim kenti" keşfetti. Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mostafa Waziri dün yaptığı açıklamada, ikinci ve üçüncü yüzyıllara tarihlenen şehrin "Luksor'un doğu yakasında bulunan en eski ve en önemli şehir" olduğunu söyledi.
Mısırlı arkeologlar, güneydeki Luksor şehrinde eksiksiz bir konut yapısına sahip 1.800 yıllık bir Roma dönemi şehri ortaya çıkardılar.
- Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mostafa Waziri, şehrin ikinci ve üçüncü yüzyıllara tarihlendiğini ve çok sayıda konut binası ile güvercin ve kumruları barındırmak için iki kulesi olduğunu söyledi.
Burayı "Luksor'un doğu yakasında bulunan en eski ve en önemli şehir" olarak tanımladı.
Araştırmacılar, bir dizi çömlek, alet ve bronz ve bakır Roma sikkeleri içeren bir dizi metal atölyesi buldular.
Keşfi nadir bulunan bir bulgu olarak selamladılar. Luksor'un Nil Nehri'nin batı yakasında kazılar yapıldı. Bölge, antik tapınaklar ve mezarlar, Kraliçeler Vadisi ve Krallar Vadisi gibi turistik cazibe merkezleriyle ünlüdür.
Mısırlı arkeologlar son yıllarda birkaç büyük keşif yaptılar.
Nisan 2021'de, Luksor'un batı kıyısında, Mısır'da şimdiye kadar ortaya çıkarılan en büyük antik şehir olarak kabul edilen 3.000 yıllık bir "kayıp altın şehri" ortaya çıkardılar.
Mısır hükümeti ülkedeki turizm endüstrisini canlandırmak için bastırıyordu ve analistler bu son keşifleri medyanın dikkatini çekmek ve yıllarca süren siyasi huzursuzluğun
yanı sıra Covid pandemisinden sonra Mısır'ın iyi bir imajını yansıtmak için araç olarak görüyor.
Turizm, GSYİH'nın yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor ve yaklaşık iki milyon işi destekliyor.
Ocak ayının başlarında Mısır'daki arkeologlar, Yukarı Mısır'ın Theban Nekropolü'ndeki iki antik mezarda binlerce yıldır gizlenmiş dokuz timsah kafatası ortaya çıkardılar.