Mısır, 8 İhvân liderini idam cezasına çarptırdı
Mısır'da, halkın oyları ile seçildiktan sonra, Sisi yönetimi tarafından yapılan darbe ile hapse alınan 8 İhvân liderine idam kararı verildi. Mısır Mahkemesi, aynı davada diğer 37 sanığa müebbet, 6 sanığa 15 yıl, 7 sanığa 10 yıl hapis cezası verirken, 21 sanığın ise beraatine hükmetti.
Mısır Mahkemesinin, Muhammed Bedii (80) ve Muhammed el-Biltaci'nin (61) de aralarında bulunduğu üst düzey Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvân) yöneticilerini idam cezasına çarptırdığı belirtildi.
Mısır haber ajansı MENA'ya göre, 2013 yılında Rabia Meydanı'nın yakınındaki Manassa bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili davanın duruşması, dün Olağanüstü Devlet Yüksek Güvenlik Mahkemesi'nde yapıldı.
Mahkeme, İhvân ve Cemaat'ül-İslâmiyye teşkilatından 8 yönetici hakkında idam cezası verdi.
- İdam cezasına çarptırılanlar arasında İhvân Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin yanı sıra, Mahmud İzzet,
Özgürlük ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, eski milletvekili Amr Muhammed Zeki, eski bakan Üsame Yasin, Mursi yanlısı vaiz Saffet Hicazi ve büro üyeleri Asım Abdulmacid ve Muhammed Abdulmaksut yer alıyor.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticileri, Mısır’da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevden alınmasının ardından Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasını protesto etmek amacıyla Kahire'nin Nasr Şehri bölgesindeki Rabia Meydanı’nda büyük bir oturma eylemi düzenledikten sonra yüksek profilli bir davada suçlandılar.
Altı hafta süren protestonun ardından Mısır ordusu protestoyu dağıttı. Dağılma sırasında yüzlerce kişi öldürüldü.
- Sekiz yönetici, Cumhurbaşkanı El Sisi'nin hükümetini devirmek için komplo kurmak, oturma eylemi düzenleyerek ihtilaf ve "ulusal ayrılık" yaratmayı planlamak ve ülkenin "yetkilileri ve anayasasının" çökmesini engellemek için oturma eylemini sürdürmek gibi çeşitli suçlamalarla cezalandırıldı.
Dün görülen duruşmada, 37 sanık müebbet hapis (25 yıl), 6 sanık 15'er yıl ağırlaştırılmış, 7 sanık 10'ar yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılırken, 21 sanık da beraat etti.
Mahkemenin söz konusu hükmüne temyiz yolunun açık olmadığı belirtildi. Mısır'da daha önce de İhvân yöneticileri hakkında idam kararları çıkmıştı ancak bunlara temyiz yolu açıktı.
Mısır yasalarına göre, idam hükmü cumhurbaşkanının onayından sonra infaz ediliyor. Cumhurbaşkanının, idam cezasını, hapis cezasına indirme veya hükümlüyü affetme, cezanın infazını durdurma ve hükümlünün serbest bırakılmasına karar verme yetkisi bulunuyor.