Malezya'da bir Avrupa şehri: Malaka

Tarihî yapılarıyla ön plana çıkan Malaka, Malezya'nın en küçük 3. eyaletidir.
Tarihî yapılarıyla ön plana çıkan Malaka, Malezya'nın en küçük 3. eyaletidir.

Malezya'nın batı kıyısında yer alan Malaka eyaleti, bünyesinde barındırdığı tarihî miraslarla biliniyor. Tarihi boyunca Portekiz ve Hollanda Krallığı ile İngiliz İmparatorluğu'nun hâkimiyetinde kalan Malaka Sultanlığı, bu üç Avrupa krallığının kültüründen izler taşıyor. Hollanda hâkimiyeti döneminde inşa edilen kilisenin etrafında kurulan meydan, o günden bu yana eyalet merkezinin ana meydanı olarak biliniyor. Çok sayıda cami, kilise, tapınak ve doğal güzelliğe sahip Malaka, 2008'den bu yana UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Malaka aynı zamanda palm şekerinin ana vatanlarından biri olma özelliğini taşıyor.

Malezya'da tarihî güzellikleri ve doğasıyla ülkenin önemli turist merkezlerinden Malaka eyaleti, Orta Çağ'dan bugüne taşıdığı tarihî miraslarla öne çıkıyor.

Aziz Francis Xavier Kilisesi
Aziz Francis Xavier Kilisesi
  • Ülkenin batı kıyısında yer alan ve toplam nüfusu yaklaşık 950 bini bulan eyalet, Malay Yarımadası'nda kurulan ilk sultanlıklardan birinin merkezi olmasıyla tanınıyor.

Tarihî vesikalarda Malaka Sultanlığı'nın 15. yüzyılın başlarında Singapur Krallığı'nın son hükümdarı Parameswara tarafından kurulduğu belirtiliyor.

Müslüman olduktan sonra Sultan İskender Şah olarak adlandırılan Parameswara, Malay tarihinde önemli bir yer taşıyor.

Hollandalı Meydanı
Hollandalı Meydanı

1511'de Portekizli general Alfonso de Albuquerque tarafından işgal edilip Portekiz Krallığı'nın hâkimiyetine giren Malaka, 15. yüzyılda bölgenin deniz ticaretinde önemli bir aktarma merkezi haline geldi.

Malaka, 1641'de Portekizlilerin ardından Hollanda Krallığı'nın hâkimiyetine girdi. Bu dönemde Malaka ticarî merkez olma özelliğini kaybetti fakat eyalette şehirleşme gelişerek bugünkü yapısını kazandı.

Mesih Kilisesi
Mesih Kilisesi
1824'deki İngiltere-Hollanda Anlaşması'nın ardından İngiliz İmparatorluğu'na verilen Malaka, Malezya'nın bağımsızlığına kadar İngiliz hâkimiyetinde kaldı.

Sömürge döneminden izler taşıyor

Tarihte ticaret merkezi olması ve sömürge geçmişinden ötürü kozmopolit bir kültüre ev sahipliği yapan Malaka'da Portekiz, Hollanda ve İngiliz hâkimiyetinden kalma çok sayıda tarihî eserler bulunuyor.

Çinli nüfusunun yoğun yaşadığı eyalet ayrıca Çin ve Malay kültürüne ait kent sembollerini içinde barındırıyor.

Cheng Hoon Teng Tapınağı
Cheng Hoon Teng Tapınağı
  • Hollanda hâkimiyeti döneminde inşa edilen kilisenin etrafında kurulan meydan, o günden bu yana eyalet merkezinin ana meydanı olarak biliniyor.
Malakka Sultanlığı Sarayı Müzesi
Malakka Sultanlığı Sarayı Müzesi

Halk arasında Hollandalı Meydanı veya Kırmızı Meydan olarak adlandırılan tarihî meydanda kilisenin dışında saat kulesi, bugün müze olarak kullanılan Hollanda Krallığı'nın idarî binası ve tarihî Warisan Mescidi bulunuyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Çok sayıda müze, cami ve kilisenin yanı sıra Budist, Hindu ve Konfüçyüs tapınakları ile doğal güzelliği bünyesinde barındıran Malaka, 2008'den bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Malaka, Malezya'nın en önemli turistik yerlerinden biridir. Uluslararası ticaret yolları için oldukça stratejik bir konumuna sahip olan eyalet, bir zamanlar Doğu'nun tanınmış bir uluslararası ticaret merkeziydi. Özellikle Arabistan , Çin ve Hindistan'dan gelen tüccarlar olmak üzere Malaka'ya demir atan birçok tüccar, Malaka limanında ticaret yaptı ve oradan bugüne kadar Malaka'da varlığını sürdüren birçok topluluk doğdu.

Malezya'nın en çok turist alan eyaletlerinden Malaka'yı 2017'de 16,7 milyon kişinin ziyaret etmiştir.


Malaka Nehri
Malaka Nehri

Merkezde yer alan Malaka Nehri kıyısında bugün çok sayıda restoran, otel ve eğlence merkezi bulunuyor. Eyaleti ziyarete gelen turistler, nehrin birçok yerinde bulunan tekne turlarıyla Malaka merkezini keşfetme imkânı buluyor.

Meydanındaki Hollandalı kilisenin dışında Malaka'da gotik mimarili Aziz FrancisXavier Kilisesi ve eyaletin tepe noktalarında Portekiz hâkimiyeti döneminde inşa edilen ve daha sonra Hollandalıların tahrip ettiği Aziz Paul Kilisesi'nin kalıntıları ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

  • Malaka'da eski Malay mimarisiyle inşa edilen tarihî camiler, Hindu kültürüne ait taşıdığı izlerle türünün diğer örneklerinden ayrılıyor.
Malaka Çin Camii
Malaka Çin Camii

Çok sayıda ziyaretçi çeken Sultan Sarayı, Orta Çağ'da Malay kültürüne ait unsurlar ve Malay Sultanlığı'nın idarî yapısına dair görsel öğeler içeriyor.

Her akşam pazarın kurulduğu Jonker Sokağı, Malaka'yı ziyaret eden Çinli Müslüman Amiral Zheng He'ye ait müze, Malezya'nın en eski camilerinden Kampung Hulu Mescidi ve yapımı 2006'da biten Malaka Boğazı Camii, eyaletin en popüler uğrak noktaları arasında.

Malaka Boğazı Camii
Malaka Boğazı Camii

Palm şekerinin ana vatanlarından biri

Malaka, Asya genelinde tatlı ve ekşi yiyeceklerin hemen hemen hepsinde kullanılan palm şekerinin ana üretim yerlerinden biri olarak biliniyor.

  • Hindistan cevizi ağacı, palm yağı ve gonca özü karışımının kaynatılmasıyla yapılan ve Gula Malaka (Malakka Şekeri) olarak adlandırılan şeker, Malaka'nın en önemli ticarî ürünü olarak kabul ediliyor.

Malaka şekerinin bir benzeri olarak Endonezya'nın Sumatra adasında üretilen Java şekeri de palm şekerinin ayrı bir türü olarak biliniyor.