Malezya mutfağından 5 lezzet

Farklı ırkların ve geleneklerin birleşim noktası olan Malezya; Hint ve  Çin mutfağı gibi mutfakların etkisinde kalsa da Malezya mutfağı, tüm bu kültürlerin bir füzyonu ve Asya mutfağının en iyilerinden biri olarak kabul edilir.
Farklı ırkların ve geleneklerin birleşim noktası olan Malezya; Hint ve Çin mutfağı gibi mutfakların etkisinde kalsa da Malezya mutfağı, tüm bu kültürlerin bir füzyonu ve Asya mutfağının en iyilerinden biri olarak kabul edilir.

Tarihsel göçlerin, sömürgeleştirilmenin ve coğrafi konumun bir sonucu olarak Malezya'nın günümüzdeki mutfağı; öncelikle Malay, Çin, Hint daha sonra Endonezya, Tay, Portekiz, Hollanda, Arap ve İngiliz mutfaklarının etkisinde kalmıştır. Bu durum Malezya mutfağını çeşitlendirmiştir. Fakat kullanılan baharatlar ve tekniklerde farklılıklar gözetilmektedir.

Malezya’da birden fazla yemek kültürü birlikte yaşıyor: Hint, Çin, Malay ve Nyonya. Etnik yapısı gibi çeşniler ve baharatlar da çeşitlilik gösterir ve bunlar da yemeğe farklı lezzet katar.

Bazen Malay mutfağı ile Çin mutfağını ayırt etmek zor olsa da Malay yemekler bol baharatla ve daha fazla pişiriliyor. Özellikle Hindistan cevizi sütünün ve yumurtanın neredeyse tüm yemeklerde kullanılması Malezya mutfağının öne çıkan en temel özelliğidir.

Malezya mutfağında çok sayıda yemek çeşidi olsa da bunlardan birkaçı şunlardır:

Karipap

Karipap
Karipap

Karipap veya köri pufu, Malaylar tarafından Malay Yarımadası'ndan ve Sumatra ve Borneo'nun bazı bölgelerinden icat edildiğine inanılan en yaygın hamur işlerinden biridir. Soğan, sarımsak, köri tozu, patates, tavuk göğsü ile hazırlanan iç dolgu ile doldurulan hamurun kenarlarından kıvrılmasından sonra kızgın yağda kızartılmayla elde edilen lezzetli bir atıştırmalıktır.

Karipap'ın içi doldurulduktan sonra kenarları içe doğru kıvrıldığı için ay şeklini alır.
Karipap'ın içi doldurulduktan sonra kenarları içe doğru kıvrıldığı için ay şeklini alır.

Malezya’nın Popüler bir aperatifi olan Karipap, Malezya dışında, özellikle Tayland ve Singapur'da da popüler oldu. Böylece farklı kültürlere uyarlanmasıyla iç dolgusu ton balığı, sardalye ve benzeri malzemelerle yapılan çeşitli varyasyonları da ortaya çıktı.

Penang laksa

Penang laksa
Penang laksa

Asam laksa olarak da bilinen Penang laksa, Malezya'nın Penang adasından gelen kendine has bir yemeğidir. Hem yerli halkın hem de turistlerin gözde sokak yemeği haline dönüşen Penang laksa balık bazlı erişte çorbasıdır.

2011 yılında CNN Go tarafından yayınlanan "Dünyanın En İyi 50 Yemeği" listesinde kendisine 7. sıraya yer bulan Penang Laksa haşlanmış uskumru (veya sardalya), demirhindi, erişte, limon otu, acı biber, zencefil çiçeği tomurcukları, ananas dilimleri, soğan ve nane ile hazırlanan bir çorbadır.

Penang Laksa geleneksel olarak, Malezya tarzı karides ezmesi olan hae ko ile servis edilir.

Kuih lapis

Kue lapis Endonezya kökenli pirinç unundan yapılan katmanlı bir tatlıdır; zamanla Malezya, Surinam, Brunei ve Singapur'da popüler hale gelmiştir.

Katmanlardan oluşan bu tatlı adını Endonezya dilinde olan lapis (katmanlar) kelimesinden alır. Bu hafif tatlı genellikle iki renkli katmandan oluşur.

Her katman ayrı ayrı pişirildiği için sabır gerektiren bir üründür.
Her katman ayrı ayrı pişirildiği için sabır gerektiren bir üründür.

Kuih Lapis, pirinç unundan yapılır ve diğer bileşenler şeker, hindistan cevizi sütü ve gıda boyasıdır. Gıda boyası rengi tercihe bağlı değişkenlik gösterse de yeşil ve kırmızı renkler yaygındır. Gıda jölesini andıran bu lezzet farklı renklerin birbirine karışmasını önlemek için kademeli olarak buharda pişirilir.

Nasi kerabu

Nasi kerabu
Nasi kerabu

Nasi kerabu, pirinç bazlı bir Malezya mutfağı yemeğidir. Nasi kerabu'daki pirinç rengi değişebilse de genel olarak mavi renklidir çünkü pirince mavi rengini veren kelebek bezelye çiçeğinin yaprakları ile birlikte pişiriliyor. Ancak günümüzde bu bitkiye ulaşmak oldukça güç olduğundan gıda boyası tercih edenlere de rastlamak çok doğal.

Pirince uzun fasulye, lahana veya salatalık gibi kıyılmış sebzeler, yumurta, kızarmış balık veya tavuk, sambal, fermente balık ezmesi, Hindistan cevizi, yeşil biber veya balık krakerler de eşlik eder. Bu ayrıntılı ve karmaşık yemek, taze otlar açısından da oldukça zengindir.

Görüldüğü gibi pirinç yemeğin temelidir, bu durum diğer Asya ülkelerinde de benzerdir. Malezyalılar tarafından çok sevilen bu yemek öğle ve akşam öğünlerinde tercih edilir.

Roti canai

Roti canai
Roti canai

Malezya’da çok popüler olan Roti canai veya Roti paratha Hint kökenli ve sokak lezzeti olan yassı bir ekmektir. Bu rotiler, Malezya'nın mamak (Müslüman-Hint) adı verilen seyyar satıcılar tarafından çeşitlendirildi.

Malezya, Singapur, Endonezya, Brunei ve Tayland'da da tüketilen Roti canai; un, su, yumurta ve yağ ile yapılan hamurdan elde edilir. Hamur olabildiğince ince hale getirilip arasına yağ sürülerek tekrar küçük parçalar halinde dinlenmeye bırakılıyor, hazır kıvama geldikten sonra kızartılıyor. Genellikle köri eşliğinde servis edilir. Ancak et, yumurta gibi farklı malzemelerle yapılan çeşitli tatlı veya tuzlu varyasyonları da mevcut.

  • Malezya'nın "ulusal" ekmeği olarak anılan Roti canai, Malezyalılar tarafından genellikle kahvaltıda tercih edilir ve tercihe göre arasına et, soğan ve bazı sebzeler konularak da hazırlanabiliyor.

Malezya'ya 1900'lerin başında göç eden Hintli Müslümanların ülkeye getirdiği bilinen Roti canai, bugün özellikle kuzey eyaletlerdeki hemen hemen her yerdeki seyyar tezgahta, "mamak" isimli restoranlarda ve birçok lokantada bulmak mümkündür. Ayrıca Sudi Arabistan ve Yemen’de de rahatlıkla bulunabilir.

Kaynak: tasteatlas