Hindistan'da Yüksek Mahkeme, ülkenin kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde yer alan Ayodhya şehrinde, Müslümanlarla Hindular arasında tartışmalı bir alanı tapınak inşa etmeleri için Hindulara tahsis etti. Alanda bulunan Babri Mescid, 6 Aralık 1992'de Hindu çeteler tarafından yıkılmış, sonrasında çıkan ayaklanmada çoğunluğu Müslüman olmak üzere 2 bine yakın insan yaşamını yitirmişti.
Hindular, Babri Mescid'in yerinin, tanrılarından Rama'nın doğduğu mekân olduğunu iddia ederek alana kutsiyet atfederken, Müslümanlar asırlar boyunca burada namaz kıldıklarını belirterek, haklarından vazgeçmemenin mücadelesini veriyordu.
Babri Mescid'in alanını Hindulara tahsis eden Yüksek Mahkeme, Müslümanlara da cami inşası için alternatif bir mekân verilmesini karara bağladı. Hindular kararı zafer olarak yorumlarken, Müslümanlar adına yapılan açıklamalarda "tatmin edici değil, ama karara uyacağız" yorumları ağırlık kazandı.
1526'da Panipat Savaşı'yla birlikte bugünkü Hindistan topraklarında kendi adıyla anılan bir imparatorluk kuran Babür Şah, Babri Mescid'i sadık adamlarından Mir Baki'ye 1528-29'da inşa ettirmişti.