Lübnan'da siyasi dengeler tehlikede
Lübnan'da Bakanlar Kurulu, Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Salih Garib'in konvoyuna düzenlenen silahlı saldırı sonrası oluşan gerilim nedeniyle bir aydır toplanamıyor. Başbakan Saad el-Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi milletvekili Muhammed el-Haccar, Lübnan'ın halihazırda çok yönlü gergin bir dönemden geçtiğini belirtti.
Hükümet bir aydır toplanamıyor
Mülteci İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Garib ve mensubu olduğu Dürzi Demokrasi Partisi lideri Talal Arslan, söz konusu silahlı saldırının, ülkenin ulusal güvenliğini tehdit eden davaların görüldüğü Yargı Konseyi'ne götürülmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor. Hatta Arslan, olayın Yargı Konseyi'ne götürülmesi konusunun görüşülmeyeceği bir Bakanlar Kurulu toplantılarında yer almayacaklarını söylüyor.
Kabine toplantısında görüşülecek konuları belirleme yetkisine sahip Başbakan Saad el-Hariri ise tarafları bir araya getirecek Bakanlar Kurulu'nu "geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceği" endişesiyle haftalardır toplamıyor.
Basil "güç dağılımındaki dengeleri bozmakla" suçlanıyor
Başbakanlık makamına sahip olan Sünniler, Hizbullah ile 8 Mart Blokunu oluşturan Özgür Yurtseverler Hareketi'nin lideri Basil'i "mezhep temeline dayalı güç dağılımındaki dengeleri bozmakla" suçluyor.
Lübnan'da 2005-2016 yıllarında başbakanlık yapan Necib Mikati, Fuad Sinyora ve Temam Selam, 15 Temmuz'da Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirerek Kral Selman bin Abdülaziz ile görüştü.
Sinyora, ziyaretten sonra bir televizyona yaptığı açıklamada, Lübnan'ın zor bir dönemden geçtiğine dair Kral Selman'a bilgi verdiklerini belirtti.
Suudi Arabistan'dan Lübnan'a destek vermesini beklediklerini söylediklerini aktaran Sinyora, "Lübnan'daki bazı kesimler, (15 yıllık iç savaşı sonlandıran) Taif Antlaşmasını değiştirme cüretinde bulunmaya çalışıyor." dedi.
8 Mart Bloğu ise Suriye rejimi yanlısı ve Batı karşıtı gruplardan oluşuyor. Hizbullah'ın başını çektiği grupta, Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in liderliğindeki Özgür Yurtsever Hareketi ve Meclis Başkanı Nebih Berri'nin partisi Şii Emel Hareketi, Ermeni Taşnak Partisi ile diğer bazı küçük partiler bulunuyor.
Lübnan'da 2,5 yıl süren cumhurbaşkanlığı krizinden sonra 2016'da Suriye rejiminin yeşil ışık yakmasıyla Mişel Avn'ın bu makama seçilmesi, Şii gruplar Hizbullah ve Emel'in ülke siyasetindeki etkisini artırdı.