Lockerbie Faciası

Lockerbie Faciası
Lockerbie Faciası

21 Aralık 1988'de Pan Am Havayolları’nın 103 numaralı seferi, Londra'daki Heathrow havaalanından New York City'ye doğru havalandı. Uçuşun yaklaşık 38. dakikasında, kargo bölümündeki bir bomba patladı ve uçak İskoçya'nın Lockerbie şehrinin üzerinde parçalandı. Saldırıda 259 yolcu, 16 mürettebat ve 11 Lockerbie sakini hayatını kaybetti. Soruşturma sonunda 21 ülkeden yolcu taşıyan uçağa bomba koyan şüphelilerin de Libya uyruklu olduğu ortaya çıktı.

Pan Am'ın 103 numaralı uçuşu, 21 Aralık 1988'de Heathrow Terminal 3'e ulaştı. Frankfurt Almanya'da başlayıp Detroit Michigan'da sona eren ve Londra ile New York City'de aktarmalı bir transatlantik yolculuğun orta ayağı olacaktı. Kalkışa geçen uçakta yolcular, bagajları ve bir de refakatsiz çanta vardı.

Noel'den dört gün önce kalkan Boeing 747 tipi uçak, uçuşun yaklaşık 38. dakikasında, İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde seyrederken 31 bin fitte infilak etti. O gece uçaktaki herkes öldü. 259 yolcu, 16 mürettebat ve 11 Lockerbie sakininden en yaşlısı 82 yaşında, en küçüğü ise iki aylık bir bebekti.

  • İngiliz topraklarındaki en ölümcül saldırı olmaya devam eden saldırıda kurbanların üçte ikisi Amerikalıydı ve 11 Eylül'e kadar ABD'ye yapılan en kötü terör saldırısı olarak tarihe geçti.

Aynı zamanda tarihin en büyük suç mahallerinden biri olan kazada yaklaşık 319 ton enkaz, 845 mil karelik bir alana dağılmıştı.

İskoçya polisi ve FBI’ın yıllar süren soruşturmalarının ardından Kasım 1991'de iki Libya vatandaşı hakkında cinayetten tutuklama emri çıkarıldı. Saldırı nedeniyle bugüne kadar tek bir kişi hüküm giyerken, olayların perde arkası ise hâlâ aydınlatılamadı.

Trablus yönetimi 15 yıl kazayla ilişkili olduklarını reddederken, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, 2003 yılında Libya'nın Lockerbie faciasıyla ilgili sorumluluğu resmen kabul etti ve kurbanların ailelerine tazminat ödedi.