Kırgızistan’ın en büyük şehri ve başkenti: Bişkek
Orta Asya'nın büyük dağ silsilelerinden Tanrı Dağları'nın eteğinde bulunan Kırgızistan'ın başkenti Bişkek, geniş yolların, mermer devlet yapılarının ve Sovyetler Birliği biçiminde apartman bloklarının bir arada bulunduğu bir kenttir.
Bişkek şehrinin temeli, Hokand Hanlığı döneminde 1825 yılında Pişpek Kalesi'nin inşa edilmesiyle atıldı. Şehrin inşa edilmesiyle "Pişpek" adındaki Hokand Kalesi yıkıldı ve buradan alınan malzemeler yeni binaların inşaatında kullanıldı.
- Sovyet yönetimi, 1 Ocak 1918'de Pişpek'i bir şehri olarak ilan etti ve 1926 yılında şehre komutan ve tıp doktoru Mihail Frunze'nin adını verdi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1991'de Frunze şehrinin adı Bişkek oldu.
Şehir sakinlerinin ve misafirlerinin kentle övünmesi için alt ve üst yapının geliştirilmesine odaklandıklarını ifade eden Bişkek Belediye Başkanı Emilbek Abdıkadırov, millî bütçedeki gelirin yüzde 40'ının Bişkek'ten sağlandığını ve vergilerin yüzde 57'sinin bu şehirde toplandığını anlattı.
- Bugünlerde Bişkek'in kuruluşunun 145. yıl dönümünü konserler, kültürel ve sportif etkinliklerle kutladıklarını belirten Abdıkadırov, bunun için şehrin Pişkek, Frunze ve Bişkek dönemlerini anlatan film hazırladıklarını söyledi.
Kutlamalar kapsamında şehrin sembol yapılarıyla donatılan şehrin ana meydanındaki afişlerde Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfınca yaptırılan ve 2018 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii'ne, Sovyetler döneminde inşa edilen yapıların arasında yer verildiği dikkati çekiyor.
Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii Orta Asya’nın en büyük camilerinden biri olma özelliği taşıyor ve Ankara Kocatepe Camii’nin bir benzeri olarak inşa edilen camide açık alanlar da dahil olmak üzere 20 bin kişi aynı anda namaz kılabiliyor.
- Yaklaşık 35 dönüm arazi üzerine kurulan cami ve külliyesi, dört bölümden oluşuyor. Külliye içerisinde caminin yanı sıra din hizmetleri müşavirliği ve müftülük binaları da yer alıyor. Süslemeleri, Osmanlı el sanatlarına uygun şekilde yapılan camide kullanılan malzemelerin bir kısmı Türkiye’den getirildi. Cami 2018 yılından bugüne Kırgızistanlı Müslümanları ağırlamaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Caparov'un 2021 yılının başında iktidara gelmesinin ardından şehirdeki ana yollar yeniden asfaltlandı, ana caddelerdeki gri renkli tüm binalar boyandı, kaldırımlar genişletilerek bisiklet yolları oluşturuldu, kamu binalarının önündeki duvarlar kaldırıldı.
- Tanrı Dağı'na doğru genişleyerek büyüyen şehirde bugünlerde modern yüksek katlı binalar yapılıyor, dış aydınlatma modernize ediliyor, sosyal ve kültürel kurumlar inşa ediliyor, parklar ve çevre düzenlemesi, yolların rehabilitasyonu, belediyenin alt ve üstyapı inşaatı sürüyor.
Şehirde Mustafa Kemal Atatürk adlı parkta Atatürk heykeli, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ), Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul, imam hatip lisesi, teknik lise, Kırgız-Türk Anadolu Kız Meslek Lisesi, Maarif Eğitim Kompleksi, onlarca Türk restoran ve kafeler ile iş yerleri bulunuyor.