Endonezya hükümeti, başkent Jakarta'nın mevcut konumundan daha başka bir yere taşınmasına ve böylece başkentin bulunduğu mevkinin değişmesine karar verdi. Kararda Jakarta'nın gittikçe suya gömülmesi, trafik sorununun korkunç boyutlara ulaşması ve hava kirliliğinin etkili olduğu belirtiliyor.
Basına açıklama yapan Endonezya Planlama Bakanı Bambang Brodjonegoro, Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Jakarta'nın taşınmasını istediğini belirtti. Öte yandan ülke basınında yapılan değerlendirmelerde, Jakarta'nın taşınması planının on yıllardır gündemde olduğu, ancak şimdiye kadar hiçbir liderin bunu gerçekleştiremediğine vurgu yapıldı.
Jakarta'nın nasıl taşınacağına dair birkaç senaryo ortaya atıldı. Bunlardan birincisine göre, hükümet ofislerinin toplanması ve faaliyetlerini yürütmesi için özel bir şehir inşa edilecek. İkinci senaryoda, Jakarta'nın Java'ya taşınması var. Üçüncü senaryoda ise, tamamen yeni bir başkentin inşa edilerek, Jakarta'nın nüfusunun tamamının oraya yerleştirilmesi yer alıyor.
Dünyada en hızlı çöken ve su seviyesinin altına inen şehir olarak bilinen Jakarta'nın hali hazırda yarısı deniz seviyesinin altında bulunuyor. Tahminlere göre, 2050 yılı itibariyle Kuzey Jakarta'nın yüzde 95'i sular altında kalacak. Taşınma kararında etkili olan bir diğer problemin ise trafik sıkışıklığı olduğu belirtiliyor. Yayımlanan raporlara göre, Jakarta'daki trafik yoğunluğunun ülke ekonomisine getirdiği yıllık yük 6,8 milyar dolar.
Dünyada birçok ülke, benzer sebeplerle başkentini değiştirmiş bulunuyor. Başkentini Lagos'tan Abuja'ya taşıyan Nijerya, Karaçi'den İslamabad'a taşıyan Pakistan, Rio de Janeiro'dan Brasili'ya taşıyan Brezilya ve halen yeni bir yönetim başkentinin inşasını sürdüren Mısır, ilk akla gelen örnekler.