İsrail Meclisi, İsrail’i bir ulus devlet olarak tanımlayan ve devletin yapısını değiştirecek olan yasa tasarısını onayladı. 55 “hayır” oyuna karşılık 62 “evet” oyuyla kabul edilen tasarı Filistinlilerin haklarını yok saydığı için birçok eleştiriye maruz kaldı.
Tasarının oylanmasının ardından Başbakan Benyamin Netanyahu’nun İsrail parlamentosunda yaptığı konuşmada “Bu İsrail Devleti ve Siyonizm’in dönüm noktalarından biridir” olarak tanımladığı tasarı, Filistinlilerin tepkisini çekti. Mecliste bulunan Filistin asıllı milletvekilleri tasarının kabulünü protesto etmek için, tasarının yazılı olduğu metni yırttı. Gerçekleştirilen protestodan sonra mecliste çıkan gerginlik dolayısıyla Filistinli milletvekilleri meclisten çıkartıldı.
İsrail Devletine yeni bir kimlik kazandıran tasarının taslağında şu maddeler bulunuyor:
“Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir, İsrail bir Yahudi devletidir, İsrail dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi anavatanıdır, hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi şeriatı referans alınacaktır, dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail'e dönme hakkı vardır, Yahudilerin dini günleri resmi tatil sayılacaktır ve İsrail'in başkenti Kudüs'tür.”
Gözlemciler tarafından tasarının, bu haliyle İsrail’de yaşayan Filistinlilere yapılan ayrımcılığı arttıracağı öngörülüyor. Aynı zamanda tasarı ile birlikte “Arapça” İsrail’in resmi dili olmaktan çıkartılarak, sadece resmi kurumlarda kabul edilen bir dil statüsüne düşürüldü.