İspanya'daki son Müslüman toprağı Granada'da Ramazan

Granada'daki Müslümanlar için Ramazanı burada geçirmek 'Allah'ın bir lütfu'.
Granada'daki Müslümanlar için Ramazanı burada geçirmek 'Allah'ın bir lütfu'.

Endülüs İslâm döneminin (711-1492) İspanya'daki son İslâm toprağı olan Granada (Gırnata) kentinde yaşayan Müslümanlar, Ramazan-ı Şerîf-i burada geçirmeyi kendileri için "Allah'ın bir lütfu" olarak görüyor.

İspanya'daki 1700'e yakın cami veya mescit arasında ezanın yüksek sesle minareden okunduğu tek İslâm ibadet yeri olan Granada'daki Ulu Camii, Ramazan boyunca Müslümanların bir araya geldikleri yerlerin başında geliyor.

Granada Ulu Camii
Granada Ulu Camii

  • Granada Ulu Camii cemaati, Endülüs İslâm döneminin günümüze kalan en önemli eserlerinden biri olan ve dünyanın 7 harikasından biri olarak tanınan El Hamra Sarayı'nı karşısına alan camide iftarlarını açıyor.

Yaklaşık bir yıl önce Ulu Camii'nin direktörü olarak göreve getirilen Emir Hisham Melara, Ramazan dolayısıyla faaliyetlerini en üst düzeye çıkardıklarını ve yoğun bir katılımla etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Granada Ulu Camii, tüm İspanya'da ezanı, minareden yüksek sesle okuyabilen tek mescid.
Granada Ulu Camii, tüm İspanya'da ezanı, minareden yüksek sesle okuyabilen tek mescid.

Granada'daki Müslümanlar hurma, su ve süt ile iftarlarını açıyor

Geleneksel olarak, hurma, su ve süt ile iftarlarını açtıklarını aktaran Melara, sonrasında Fas'ın geleneksel çorbası "Harira" (nohut, mercimek, domates ve erişte ile yapılıyor) ikram ettiklerini aktardı.

  • Ulu Camii'nin Granada'daki ilk cami olmanın yanı sıra Müslümanların bizzat kendilerinin inşa ettiği Avrupa'daki ilk cami olma özelliğine de sahip olduğunu aktaran Melara, "Bizim için buraya sahip olmak, Ramazanı burada geçirmek Allah'ın bir lütfu." dedi.

Şilili Montero, Ramazanı kaçırmak istemediğinden bir hafta önce Müslüman oldu

Son yıllardaki artışlarla yaklaşık 40 bin Müslümanın yaşadığı Granada'da bir hafta önce Ulu Camii'de kelime-i şahadet getirerek Müslüman olan Şili vatandaşı Francisco Montero ise "Aslında bir yıl daha beklemeyi düşünüyordum. Ama Ramazan yaklaştıkça sabırsızlandığımı hissettim ve bunu kaçırmak istemedim. İyi ki de beklememişim. Şu anda kendimi daha huzurlu, rahat ve ruhsal olarak daha zengin hissediyorum." şeklinde konuştu.

İç dünyasında yaşadığı uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından İslâm'a ulaştığını ve onu tanıdıkça merak ve heyecanının her seferinde daha arttığını anlatan Montero, hayatında ilk kez oruç tutmasına rağmen hiçbir zorluk yaşamadığını ve kendini daha güçlü hissettiğini ifade etti.

"Orucun sayesinde fiziksel olarak vücudumun çok daha dengeli olduğunu hissediyorum." diyen Montero, iftar, sahur, teravih namazı gibi Ramazan ayının dinî vecibelerini büyük bir zevkle yerine getirmeye çalıştığını dile getirdi.

Müslüman olduktan sonra Hüseyin ismini seçen Montero, Granada'nın Müslümanlar için kutsal yerlerden biri olduğunu bildiğini ve Müslüman toplumuna en iyi şekilde uyum sağlayabilmek için burayı seçtiğini anlattı.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım