İslâm ülkelerinde Ramazan hangi gün başlıyor?
Ramazan, Müslümanlar için yılın en kutsal aylarından biri olarak kabul edilir ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, her yıl kutsal Ramazan ayını bekliyor. Oruç tarihi her yıl değişir çünkü İslâmî takvim ay döngüsüne dayanır, bu nedenle başlangıç ve bitiş tarihi hilalin görülmesine bağlıdır. Ramazan ayının için geri sayım başladı ve bu yıl Asya'daki Müslümanlar 23 Mart itibariyle Ramazan'ı kutlayacaklar. 13 Arap ülkesinde de 23 Mart Perşembe günü başlayacak: Suudi Arabistan, Katar, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Filistin, Suriye, Yemen, Mısır, Lübnan, Sudan ve Libya.
Ramazan, hilalin görülmesiyle başlayan İslâmî ay takvimine göre belirlenir. Hicrî takvime göre başlayan Ramazan her yıl 10 ila 12 gün erken başlıyor ve gün doğumundan gün batımına kadar olan oruç, dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak 12 ila 18 saat arasında sürer.
Bu yıl, "yeni ay"ın görülmesine bağlı olarak 23 Mart Perşembe Mekke'de mübarek Ramazan ayı orucunun ilk günü oruç tutulacak. Suudi Arabistan ve diğer Müslüman çoğunluklu ülkeler, ayın başlangıcını belirlemek için ay gözlemcilerinin ifadelerine güveniyor.
Ayın evreleri
Ayın görülebilmesi için hilalin güneşten sonra batması gerekir. Bu, gökyüzünün yeni ayın küçük şeridini görecek kadar karanlık olmasını sağlar. Güneş battıktan sonra, ay gözlemcileri yeni ayı aramak için ufku net bir şekilde görerek batıya bakarlar.
Suudi Arabistan'da ayı görenlerin ifadeleri kayıt altına alınıyor ve Ramazan'ın ne zaman başlayacağına Yargı Yüksek Mahkemesi karar veriyor ve Suudi Arabistan ve diğer Müslüman çoğunluklu ülkeler, ayın başlangıcını belirlemek için ay gözlemcilerinin ifadelerine güveniyor.
Hangi ülkede Ramazan ne zaman başlıyor?
Birleşik Krallık Denizcilik Almanak Ofisi tarafından yürütülen bir ay izleyicisi olan Crescent Moon Watch'a göre, Ramazan'ın yeni ayı 21 Mart'ta 17:23 GMT'de (Mekke saatiyle 20:23) başlayacak ve o gece herhangi bir türden görülmesi beklenmiyor.
22 Mart gecesi, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Batı Avrupa ve Amerika'nın birçok yerinde yeni ay çıplak gözle kolayca görülebilecek. Dolayısıyla bu ülkeler için ilk oruç gününün 23 Mart olması bekleniyor.
Afganistan, Bangladeş, Hindistan, İran, Pakistan ve Güney Afrika'da gökyüzü açıksa, yeni ay muhtemelen optik yardım olmadan görülebilir. Endonezya ve Malezya büyük olasılıkla ayı görmek için optik yardıma ihtiyaç duyacaklar. Bu ülkeler için, eğer ay görülüyorsa, Ramazan'ın ilk oruç günü de 23 Mart olacaktır. Aksi takdirde, ilk oruç 24 Mart olacaktır.
Ramazan ayı Suudi Arabistan, Katar, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Bahreyn, Filistin, Suriye, Yemen, Mısır, Lübnan, Sudanve Libya'da 23 Mart Perşembe başlayacak.
Bu arada Ürdün, Cezayir ve Fas'taki yetkililer, Ramazan'ın perşembe mi yoksa cuma mı başlayacağına karar vermek için çarşamba gününe kadar bekleyeceklerini söylediler.
Hangi ülke kaç saat oruç tutacak?
Gündüz saatlerinin sayısı dünya çapında değişir. Şili veya Yeni Zelanda gibi dünyanın en güney ülkelerinde yaşayan Müslümanlar ortalama 12 saat oruç tutarken, İzlanda veya Grönland gibi en kuzey ülkelerinde yaşayanlar 17 saatten fazla oruç tutacaklar.
Kuzey Yarımküre'de yaşayan Müslümanlar için oruç saatleri bu yıl biraz daha kısalacak ve Ramazan'ın yılın en kısa günü olan kış gündönümü olan 2031 yılına kadar azalmaya devam edecek. Ekvatorun güneyinde yaşayan Müslümanlar için ise tam tersi olacaktır.
Aşağıda, dünyadaki şehirlerdeki ortalama oruç saati sayısı verilmiştir. Gerçek oruç saatleri ve saatleri, hesaplama yöntemlerinin yanı sıra güne göre değişir.
Hangi şehirler en uzun oruç saatlerine sahiptir?
– Nuuk, Grönland: 17 saat
– Reykjavik, İzlanda: 17 saat
– Helsinki, Finlandiya: 17 saat
– Stockholm, İsveç: 17 saat
– Glasgow, İskoçya: 17 saat
– Amsterdam, Hollanda: 16 saat
– Varşova, Polonya: 16 saat
– Londra, Birleşik Krallık: 16 saat
– Astana, Kazakistan: 16 saat
– Brüksel, Belçika: 16 saat
– Paris, Fransa: 15 saat
– Zürih, İsviçre: 15 saat
– Bükreş, Romanya: 15 saat
– Ottawa, Kanada: 15 saat
– Sofya, Bulgaristan: 15 saat
– Roma, İtalya: 15 saat
– Madrid, İspanya: 15 saat
– Saraybosna, Bosna Hersek: 15 saat
– Lizbon, Portekiz: 14 saat
– Atina, Yunanistan: 14 saat
– Pekin, Çin: 14 saat
– Washington, DC, ABD: 14 saat
– Pyongyang, Kuzey Kore: 14 saat
– Ankara, Türkiye: 14 saat
– Rabat, Fas: 14 saat
– Tokyo, Japonya: 14 saat
– İslamabad, Pakistan: 14 saat
– Kabil, Afganistan: 14 saat
– Tahran, İran: 14 saat
– Bağdat, Irak: 14 saat
– Beyrut, Lübnan: 14 saat
– Şam, Suriye: 14 saat
– Kahire, Mısır: 14 saat
– Kudüs: 14 saat
– Kuveyt Şehri, Kuveyt: 14 saat
– Gazze Şehri, Filistin: 14 saat
– Yeni Delhi, Hindistan: 14 saat
– Hong Kong: 14 saat
– Dakka, Bangladeş: 14 saat
– Maskat , Umman: 14 saat
– Riyad, Suudi Arabistan: 14 saat
– Doha, Katar: 14 saat
– Dubai, BAE: 14 saat
– Aden, Yemen: 14 saat
– Addis Ababa, Etiyopya: 13 saat
– Dakar, Senegal: 13 saat
– Abuja, Nijerya: 13 saat
– Kolombo, Sri Lanka: 13 saat
– Bangkok, Tayland: 13 saat
– Hartum, Sudan: 13 saat
– Kuala Lumpur, Malezya: 13 saat
Hangi şehirler en kısa oruç saatlerine sahiptir?
– Singapur: 13 saat
– Nairobi, Kenya: 13 saat
– Luanda, Angola: 13 saat
– Jakarta, Endonezya: 13 saat
– Brasilia, Brezilya: 13 saat
– Harare, Zimbabve: 13 saat
– Johannesburg, Güney Afrika: 13 saat
– Buenos Aires, Arjantin: 12 saat
– Ciudad del Este, Paraguay: 12 saat
– Cape Town, Güney Afrika: 12 saat
– Montevideo, Uruguay: 12 saat
– Canberra, Avustralya: 12 saat
– Puerto Montt, Şili: 12 saat
– Christchurch, New Zelanda: 12 saat
Kaynak: Al Jazeera