İslam dünyasının önemli felsefecilerinden Mısırlı Hasan Hanefi yaşamını yitirdi
Mısırlı İslam düşünürü ve felsefecilerinden Hasan Hanefi gelenek ve yenilenme kavramları üzerine çalışmalar yürüttü. Bugün 86 yaşında hayatını kaybeden Hanefi'nin fikir dünyasını oluşturan etkenler arasında Mısır'ın siyasi ve sosyal olayları ve İhvan-ı Müslimin bulunuyor. Hanefi'nin yayımlanan pek çok kitabı ve makalesi bulunuyor.
Mısırlı İslam düşünürü Hasan Hanefi yaşamını yitirdi.
Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Hanefi'nin (86) vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı. Hanefi'nin ömrünü düşünce ve felsefe ekseninde geçirdiğini, yazdığı kitapların Arap dünyasının ve diğer ülkelerin kütüphanelerini süslediğini ifade eden Tayyib, Hanefi'ye Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.
Mısır'da 1935'te dünyaya gelen Hanefi, İslami solun en önemli teorisyenlerinden ve ülkedeki en önemli felsefecilerden biri olarak kabul ediliyordu. Kahire Üniversitesi'ndeki felsefe eğitiminin ardından 1966'da Sorbone'da doktorasını Menâhicu'l-İslamiyye çalışmasıyla İslam'da metodoloji üzerine yapmıştır. Hanefi Fransa'dan döndükten sonra, önce Amerika'da iki yıl, Fas'ta iki ve ardından Japonya'da üç yıl hocalık yapmıştır.
1973 ile 1995 yılları arasında da Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde felsefe eğitimi veren Hanefi, Seyyid Kutub'un yeniden yapılanma düşüncesini geliştirmiştir. Hasan Hanefi'nin fikir dünyasının gelişiminde önemli rol oynayan isimler arasında İhvan-ı Müslimin'in diğer kurucularından Mevdudi ve Hasan el-Benna da bulunmaktadır.
Hasan Hanefi'nin, gelenek ve yenilenme kavramları üzerine düşünceleri, fikir dünyasını şekillendirmekte hayatı boyunca önemli bir rol oynamıştır.
Hanefi'nin İslam dünyasında düşünceye ve düşüncenin yenilenmesine dair ün yapmış pek çok eseri bulunmaktadır. Bunlardan biri olan "Gelenek ve Yenilenme" isimli eseri aslında onun çağdaş İslam düşüncesinde gerçekleştirmeye çalıştığı projenin adıdır. Hanefi'ye göre, gelenek ve yenilenme kavramları eskinin teorik olarak ıslahı anlamından ziyade realitenin köklü bir değişime tâbi tutulması anlamına gelir.