Bu hafta İslam coğrafyasında; İran'daki koronavirüs salgınına ilişkin liderlerin açıklamaları, koronavirüs salgınına karşı Dünya Müslüman Alimleri Birliği tarafından "cuma ile cemaatle namaz kılınmasının durdurulması" yönünde yayımlanan fetva, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da karantina ilan edilmesi, İran'da, 85 bin mahkumun, dezenfekte çalışmaları için geçici olarak hapishanelerden salıverilmesi, Hicri Şemsi takvime göre yılın son Çarşamba gecesi olarak bilinen İran'daki "Çarşamba Suri" kutlamaları sırasında hayatını kaybedenler ve yaralananlar, Veliaht Prens Selman'ın karanlık geçmişi haberleri öne çıktı.
İran'ın salgınla mücadelesi ülkenin itibar kaynağı
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, yeni yıl olarak kabul edilen Nevruz Bayramı’nda yayımladıkları mesajlarında, ülkede şu ana kadar 1284 kişinin ölümüne yol açan Kovid-19 salgınına dair açıklamalarda bulundu. Sağlık personelinin salgına karşı mücadelesine övgüde bulunan Ruhani, Sadece İran'ın değil 150'den fazla ülke tahrip edici bir davetsiz misafirle karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, Koronavirüs tehdidine karşı kendilerini feda edercesine cesurca mücadele eden sağlık çalışanlarına müteşekkir olduklarını belirtti. İran lideri Hamaney ise geçen yıl birçok üzücü hadiseye tanıklık edildiğini söyleyerek, “Önceki yıl selle başladı ve koronayla bitti. Tüm yıl boyunca da depremler ve yaptırımlar gibi çeşitli hadiseler yaşadık ancak bu hadiselerin zirve noktası Kasım Süleymani'nin ABD'nin terörist eylemiyle şehit edilmesiydi. "Tüm sağlık personelinin halkın da desteğiyle "etkileyici ve takdire şayan bir fedakarlıkla" salgınla mücadele ettiğini belirten Hamaney, bu durumun ülkenin itibar kaynağı olduğunu ifade etti.
"Cuma ve cemaatle namazlar durdurulmalı"
Dünya Müslüman Alimleri Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayıldığı herhangi bir ülkede kontrol altına alınana kadar "cuma ile cemaatle namaz kılınmasının durdurulması" yönünde fetva yayımladı. Fetvada, "Allah yolunda harcama yapın, kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin, kuşkusuz Allah iyilik edenleri sever" ayeti hatırlatılarak, bunun insanların yok olmaya maruz kalmasına engel olmak anlamına geldiği bildirildi. Açıklamada, insanlara virüsün geçme tehlikesi olasılığından dolayı cuma ve namazların cemaatle kılınmasının şeri olarak gerekmediği ve bunun caiz de olmadığı vurgulandı.
Kazakistan'ın başkentinde karantina ilan edildi
Kazakistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle virüsün diğer şehirlere yayılmasını önlenmesi amacıyla 19 Mart'tan itibaren başkent Nur Sultan'da karantina ilan edildi. Marketler ve eczanelerin dışında tüm alışveriş merkezleri ve pazarların faaliyetlerinin askıya alınacağı, kamu kurumlarında mesailerin yeniden düzenleneceği ifade edildi. Kazakistan'da toplam vaka sayısı 32'ye çıktı. 15 vakanın Almatı'da, 17'sinin Nur Sultan'da görüldüğü kaydedildi.
İran'da 85 bin tutuklu serbest bırakıldı
Koronavirüs salgınının tamamen kontrolden çıktığı İran'da, aralarında siyasî tutukluların da bulunduğu 85 bin mahkum, geçici olarak hapishanelerden salıverildi. Virüsle mücadele kapsamında alınan kararla, hastalığın daha fazla yayılmasının ve ölü sayısının artışının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Tutukluların yeniden dönüşüne kadar hapishaneler dezenfekte edilecek.
İran'da "Çarşamba Suri" felaketi
İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, Hicri Şemsi takvime göre yılın son Çarşamba gecesi olarak bilinen "Çarşamba Suri" kutlamalarında patlayıcı maddeler nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiği 1101 kişinin yaralandığını, yaralılardan 166'sının uzuvlarını kaybetme tehlikesi taşıdığını, 416 yaralının ise görme yetisini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. İran'da Nevruz Bayramı öncesi yılın son çarşamba gecesi yapılan "Çarşamba Suri" kutlamalarında özellikle çocuklar ve gençler yakılan ateşlerin üzerinden atlıyor, havai fişekleri atılıyor ve maytaplar yakılıyor. Bu kutlamalar her yıl İran'da pek çok kişinin ölümüne ya da yaralanmasına neden oluyor.
Veliaht Prens Selman'ın karanlık siyasi tarihi
Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdulaziz, 2015 yılında tahta geçmesiyle Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sahneye çıktı. Yemen’de klasik bir savaşla başlayan Veliaht Prens’in sicili, saray darbeleri, iş adamı prenslere gözaltı, dini veya siyasi her türlü muhalif ismi tutuklatmak, komşu bir Körfez ülkesine ambargo, başka bir ülkenin başbakanını alıkoymak, Kanada ile ani bir diplomatik kriz, uluslararası petrol piyasasında fiyat savaşı ve daha bir o kadar "ölçüsüz" hamleyle devam etti.