Bu hafta İslam coğrafyasında, Irak'ta Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifası sonrası yeni başbakan belirleme süreci, İran'ın benzin zammı protestolarında bazı göstericilerin öldürüldüğünü doğrulaması, Bangledeş'in Arakanlı Müslüman çocukların eğitiminde çıkardığı engeller, Boko Haram'la mücadelede etkin görev alan avcılar, Hindistan'da Babri Camisi'nin yıkımına katıldıktan 6 ay sonra Müslüman olan Muhammed Amir'in hikayesi haberleri öne çıktı.
Irak'ın yeni başbakanı kim olacak?
Irak'ta istifa etmek zorunda kalan Adil Abdulmehdi sonrası yeni başbakanı belirleme sürecine girildi. Şii siyasi partiler, Sistani'nin yanı sıra ABD ve İran'ın da onayını alacak bir başbakan arıyor. Irak'taki gösteri alanlarında posterlerine rastlanan tek kişi olan ve halka yakın bir isim olarak ön plana çıkan General Abdulvahap Saadi'ye ise Tahran sıcak bakmıyor. Abdulmehdi döneminde elde ettiği kazanımları kaybetmek istemeyen Kürtler ise olası bir değişimde tüm bileşenlerin haklarının garanti altına alınması gerektiğini belirtiyor. Mevcut siyasi konjonktürde Irak'ın yeni bir siyasi krize sürüklenmesinden endişe ediliyor.
İran bazı göstericilerin öldürüldüğünü doğruladı
İran devlet televizyonunun, İngiltere'den Farsça yayın yapan televizyon kanallarının protestolardaki rolüne ilişkin yayınladığı haberde, Mahşehr, Şiraz ve Behbehan kentlerinde benzin zammı protestoları sırasında "kaosçu" olarak adlandırılan bir grup protestocunun öldürüldüğü teyit edildi. İran devlet televizyonunun haberinde, barışçıl gösterilere katılan bazı vatandaşların ise birtakım şüpheli kişilerce açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.
Bangladeş'te, Arakanlı çocuklara eğitim engeli
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), hazırladığı raporla Bangladeş hükümetinin, ülkeye sığınan 400 bin Arakanlı Müslüman çocuğun eğitim hakkını ihlal ettiğini duyurdu. Geçmişte öğretmenlik yapan kişilerin, kamp alanlarında özel okullar kurduğu ancak Bangladeşli yetkililer tarafından tespit edilen bu okulların kapatıldığının altı çizilen raporda, Müslüman çocukların yerel okullara kayıt olmalarını engellediği bildirildi. Örgüt, Arakanlı Müslüman çocukların eğitimine yönelik kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu. HRW'nin çocuk hakları uzmanı Bill Van Esveld, "Hükümetin, Arakanlı Müslümanların çocukların eğitilmesini engelleyen, yanlış yönlendirilmiş politikasına son vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Boko Haram'a karşı 5 bin avcı sahada
2009'dan beri Afrika'da etkili olan terör örgütü Boko Haram'la mücadelede Nijerya, Burkina Faso, Nijer ve Çad gibi ülkelerde yaklaşık 5 bin avcı güvenlik güçlerine destek veriyor. Avcılar, kullandıkları el yapımı silahlarla, taşıdıkları muska ve takılarla Çad Gölü ve Sambisa Ormanı başta olmak üzere Boko Haram'ın etkili olduğu yerlerde örgüt üyeleriyle mücadele ediyor. Sivil hayatta farklı meslek ve işlerle uğraşan avcılar, ordu birliklerinin giremediği yerlerde rehberlik yapıyor ve örgüt mensuplarını etkisiz hale getiriyor.
Cami yıktı, Müslüman oldu: 90 cami inşa etti
Babri Camisi'nin 6 Aralık 1992'deki yıkımında yer alan Hindulardan biri olan Balbir Singh, olaydan 6 ay sonra Müslüman olarak Muhammed Amir ismini aldı. Cami kubbesinin tepesine çıkarak mabedi yıkmak için elimdeki aletleri kullanan ilk kişi olan Amir, yaşananların ardından kendisini sorguya çektiğini belirterek, "Kendimle baş başa kalıp murakabe yaptım. Sonunda, bana huzur vermesi için İslam’ı kucaklamaya karar verdim." diyor. Günahlarımın temizlenmesi için 100 cami inşa etme sözü veren Amir, geçen 27 yılda 90 cami yaptırdığını veya tamir ettirdiğini belirtiyor.