Hırvatistan’ın BM’de kullandığı oy halkın tepkisini çekti
İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'yi vururken BM'nin acil, kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes kararı oylaması Avrupa'da şok etkisi yarattı. Balkanlar'da da acı gerçek bir kez daha ortaya çıktı: Macaristan ve Hırvatistan'dan gelen "hayır" oyunun yanında Yunanistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bulgaristan ve Romanya "çekimser" kaldı. Bosna Hersek, Karadağ ve Slovenya ise ateşkesin sağlanması hususunda karara destek verdi.
Hırvatistan, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes" çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler (BM) kararına karşı oy verdikten sonra kendisini kamuoyundaki tartışmanın ortasında buldu. Bu karar, Hırvatistan vatandaşları arasında öfkeye neden oldu. Tepkilerini sosyal medya hesabından paylaşan kişiler Hırvat temsilcilerin BM’de kullandıkları oydan dolayı utanç duyduklarını ifade etti.
Sandzak Danas’ın haberine göre Hrvoje Rupiç isimli bir Hırvat vatandaşı Gazze’de savaşın sürmesine destek veren Hırvatistan yönetimine sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Rupiç yaptığı açıklamada; “Bu karar benim adıma alınmış bir karar değil. Bu kadarı utanç verici, ahlak dışı, insanlık dışı... O düğmeye kim basarsa bassın, bunu öğrenmeleri gerekecek – Gazze beni affet, ben Hırvat'ım ve utanıyorum.” dedi. Hrvoje Rupiç’in paylaşımına çok sayıda Hırvat vatandaşın destek yorumlarında bulunduğu görüldü.
Hrvoje Rupiç'in gönderisi, şu anda son derece zor insanî koşullar altında olan, kuşatma altındaki ve gıda, su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlara erişimi olmayan Gazze'deki 2,5 milyon insanla dayanışma duygusunu yansıttığı ifade ediliyor.
- #gazaoprosti ve #gazaoprostihrvatsamisramimse etiketleri, Hırvat hükümetinin kararına karşı direnişin sembolü olmasının yanı sıra, Filistin halkına sempati ve dayanışmanın ifadesi haline geldiği bildiriliyor.
Yunanistan’da da tepkiler var
Yunanistan’ın ana muhalefet partisi SYRIZA’dan yapılan açıklamada hükümetin BM’de kullandığı oy dolayısıyla Yunan halkını utandırdığını belirtti.
Miçotakis yönetimindeki Yunan hükümeti BM’de oylanan "acil, kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes" konusunda çekimser oy kullanmıştı.
Balkan ülkelerinin tavrı
"Acil, kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes" konusunda Yunanistan’a ek olarak Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bulgaristan ve Romanya çekimser kalmıştı. Macaristan ve Hırvatistan çatışmaların kararı reddederken Bosna Hersek, Karadağ ve Slovenya ateşkesin sağlanması hususunda karara destek verdi.