Bu hafta İslam coğrafyasında; Hindistan'da Müslümanları hedef alan şiddet olayları ve Müslümanlara ait ev, iş yeri ve ibadethanelere dönük saldırılar, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’in istifasının ardından yaşanan siyasi gelişmeler, Ayrım Duvarı'nın Batı Şeria kısmında yaşayan ve "Kudüs kimliği" bulunan Filistinlilerin belirsiz durumu, Mısır’ın en uzun süre iktidarda kalan devrik lideri Hüsnü Mübarek'in ölümü, Koronavirüs tedbirleri kapsamında umre ve Mescid-i Nebevi ziyaretlerinin askıya alınması, Çeçen muhalif aktivist Tumso Abdurahmanov'un iltica ettiği Polonya'da suikasta uğraması haberleri öne çıktı.
Hindu çetelerin Müslüman katliamı
Hindistan'da, Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen "Vatandaşlık Yasası"na karşı protestolarda başkent Yeni Delhi'de 23 Şubat Pazar gününden bu yana 37 sivil hayatını kaybetti. Hindu çetelerin Müslümanlara ait ibadethaneleri ve iş yerlerini ateşe verdiği ülkede son olarak, 25 Şubat Salı günü, 85 yaşındaki bir kadının, radikal milliyetçi Hindu çeteler tarafından ateşe verilen evinde can verdiği bildirilmişti. Hint basınındaki haberlere göre, başkentin kuzeydoğu bölgelerinde pazar günü başlayan protestolar görece azaldı. Olaylarda 37 sivilin yanı sıra bir emniyet amiri ve bir istihbarat görevlisi yaşamını yitirirken, 70'i emniyet mensubu 300'den fazla kişi de yaralandı. Yetkililer, 500'den fazla kişinin gözaltına alındığını, gösterilerin yaşandığı bölgelere yaklaşık 7 bin 500 güvenlik görevlisi konuşlandırıldığını bildirdi.
Başbakan'ın istifası Malezya'yı karıştırdı
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’in istifasının ardından, muhalefet partileri tarafından kurulabilecek yeni koalisyonun başbakanı olabileceği iddia edildi. Başbakanlığı devralması beklenen Enver İbrahim'in ise yeterli çoğunluğu olmadığı için saf dışı kalacağı öne sürüldü. Malezya basınında yer alan değerlendirmelere göre ise Mahathir Muhammed, mevcut iktidar koalisyonunu dağıtarak PKR Genel Başkanı Enver İbrahim’in başbakan olmasını önlemek üzere istifa etti.
125 bin Filistinlinin kimliği tehlikede
ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan sözde Orta Doğu barış planında Ayrım Duvarı'nın Batı Şeria kısmında yaşayan ve "Kudüs kimliği" bulunan Filistinlilerin durumuna değinilmiyor. Kudüs Hukuk, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Merkezi Başkanı Ziyad el-Hammuri, İsrail yönetiminin Trump'ın sözde barış planına dayanarak Ayrım Duvarı'nın Batı Şeria kısmında yaşayan 125 binden fazla Filistinlinin "Kudüs kimliğini" iptal edeceği görüşünü paylaştı. Kudüs kimliğini kaybetmenin Kudüs ve Mescid-i Aksa'dan mahrum kalmak anlamına geldiğini bilen Filistinliler, "Burada kalmaya devam edeceğiz ve imkansızı başarmaya çalışacağız. Bu kimliği kaybetmemek için her şeyi yapacağız." dedi.
92 yaşında ölen Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek kimdir?
Mısır’ın en uzun süre iktidarda kalan devrik lideri Hüsnü Mübarek 25 Şubat’ta 92 yaşında hayatını kaybetti. Mübarek'in 1980'lerde başlayan 30 yıllık döneminde, muhaliflere ve gençlere yönelik polisin tacizleri, yargısız hapisler yaygınlaştı. Medya, üniversiteler ve camilerde denetim ve sansür arttı. Bütün kapalı ve merkezi yönetimler gibi Mısır’da da eskiden beri var olan yolsuzluk önemli bir sorun olmaya devam etti. 1981'de Mısır Cumhurbaşkanı olan Mübarek, "Arap Baharı" adı verilen süreçte yaşanan halk eylemleri sonucu 10 Şubat 2011'de yetkilerinin çoğunu yardımcısı Ömer Süleyman'a devretti, 11 Şubat 2011'de ise görevini orduya ve anayasa mahkemesine devrederek istifa etti. İstifa ettikten kısa bir süre sonra tutuklandı ve yargılanmaya başlandı. 2 Haziran 2012 günü yardımcısı ile birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, oğulları ile yargılanan birkaç kişi ise beraat etti. 2 Mart 2017'de ise Mısır'ın en üst düzeydeki temyiz mahkemesi tarafından hakkında beraat kararı verildi. 24 Mart 2017'de serbest bırakıldı.
Umre ziyaretlerine Koronavirüs engeli
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Sağlık otoritelerinin tavsiyesi ve virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan tedbirler kapsamında, umre ya da Mescid-i Nebevi ziyareti için Suudi Arabistan'a girişleri geçici olarak askıya aldı. Ülkede ayrıca virüsün yayıldığı ülkelerden Suudi Arabistan'a turistik vizeyle girişlerin ve Suudi Arabistan ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerin vatandaşlarının ülkeye giriş çıkışlarında ulusal kimlik kartı kullanımı da askıya alındı.
Çeçen muhalif Polonya'da suikasta uğradı
İltica ederek Polonya’ya yerleşen Çeçen muhalif aktivist Tumso Abdurahmanov evinde suikasta uğradı. Evinde uyurken çekiçli saldırıya uğrayan Tumso Abdurahmanov, suikastçıyı alt etmeyi başardı. Suikast sonrasını canlı yayınlayan Çeçen aktivist, suikastçıya, emri kimin verdiğini itiraf ettirdi. Daha önce Çeçenistan başkanı Ramzan Kadırov’un yeğeni İslam Kadırov’un tacizine uğrayan Tumso Abdurahmanov, olay sonrası ciddi baskı gördü ve ölüm tehditleri aldı. Önce Gürcistan’dan sığınma talebinde bulunan Çeçen aktivist, talebinin reddedilmesi üzerine Polonya’ya yerleşti.