Bu hafta İslam coğrafyasında; Hindistan'da vatandaşlık yasası protestoları karşısında getirilen yasaklar ve can kayıpları, Mısır'da açlık gerevine başlayan kadın siyasi tutuklular, Esed rejiminin İdlib'e hem havadan hem karadan düzenlediği saldırılarda 12 kişinin yaşamını yitirmesi, Pervez Müşerref hakkında idam kararı çıkarılmasına giden süreç, Çin'in, Sincan'daki kamplarda ciddi kısıtlamaların olduğu fabrikalarda Uygur Türklerini zorla çalıştırması, Libya'da halkın General Hafter'e karşı sefererlik iln etmesi haberleri öne çıktı.
Hindistan'da protestolar genişliyor: 9 ölü
Hindistan'da Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen Vatandaşlık Yasası'na karşı düzenlenen gösterilerde çıkan çatışmalarda 3 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ölü sayısı 9’a yükseldi. Uttar Pradeş Başbakanı Yogi Adityanath, eyalet genelindeki gösterilerle ilgili yaptığı açıklamada, çevreye zarar verenlerden ve şiddet oluşturanlardan "intikam alacağız" ifadelerini kullandı. Hindistan'ın bazı eyaletlerinde de mobil internet hizmetleri ve 6 bölgesinde telefon operatörlerinin mesaj gönderme servisleri askıya alındı. Başkent Yeni Delhi'de aralarında Jamia Millia Islamia'nın da olduğu 3 metro istasyonu durağına giriş ve çıkışlar kapatıldı. Çıkan olaylarda 16'sı polis olmak üzere 35 kişi yaralandı, 3 bin 500'ün üzerinde kişi gözaltına alındı. Yaralı sivillerden ikisinin durumunun kritik olduğu belirtiliyor.
Mısır'da siyasi tutuklular açlık grevine başladı
Mısır'da siyasi gerekçelerle gözaltına alınan 10 kadının "serbest bırakılmaları talebiyle" geçen cumartesi gününden itibaren açlık grevine başladıkları duyuruldu. Kanatır Kadın Cezaevi'nde tutulan 10 kadın tutuklunun, en doğal insani haklarından mahrum bırakıldığı ve çocuklarını dahi görmelerine izin verilmediği belirtildi. Eyleme başlayan 10 kadın, "yasaklı bir örgüte üye olmak (İhvan) ve yalan haber yaymak" gibi siyasi gerekçelerle gözaltına alınmıştı. Bazıları gözaltı sürelerinin üstünden aylar ve hatta yıllar geçmesine rağmen hala mahkemeye dahi çıkarılmadı.
İdlib'e hem havadan hem karadan saldırı: 13 ölü
Beşşar Esed rejiminin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde aralarında pazar yerinin de bulunduğu çok sayıda noktaya düzenlediği hava ve kara saldırılarında 13 sivil yaşamını yitirdi. Saldırıda hayatını kaybedenler arasında çocukların da bulunduğu öğrenildi. Saldırıların ardından çok sayıda sivil evlerini terk ederek, nispeten güvenli olan Türkiye sınır hattına, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgesine doğru göç etmeye başladı.
Neden Pervez Müşerref'in idamına hükmedildi?
Pakistan'da 1999 yılında askeri darbeyle göreve geldikten sonra 2008'e kadar ülkeyi yöneten eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in yargılandığı vatana ihanet davasında üç üyeden oluşan mahkeme heyeti, bire karşı 3 oyla Müşerref hakkında idam kararı verdi. Başbakan Benazir Butto'nun öldürüleceğine dair istihbarat almasına rağmen Butto'yu yeterince korumamak gibi pek çok suçtan yargılanan eski lider, bugüne pek çok davadan suçlu bulunması sonucu geldi.
"Uygur Türkleri polis gözetiminde çalıştırılıyor"
Washington Post gazetesinde yer alan haberde, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kamplarından ayrılan bir çok kişinin ciddi kısıtlamaların olduğu fabrikalarda zorla çalıştırılmaya başlandığı kaydedildi. Fabrikaların bazılarının söz konusu toplama kamplarının içinde yer aldığı ve Uygur Türklerinin neredeyse hepsinin burada polis ve kamera gözetiminde çalıştığı vurgulandı. Uygurlu Türklerin ayda 175 dolar aldığı kaydedilen haberde, bu fabrikalardaki Uygurluların arasında eski iş adamları, entelektüeller ve bilim adamlarının olduğu belirtildi.
Libya, General Hafter'e karşı birleşiyor
Libya'da yönetimi ele geçirmeye çalışan darbeci Halife Hafter güçlerine karşı Libya halkının, Trablus'taki uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne desteği artıyor. Hafter'in son savaş çağrısına karşın Libya'nın batısında bulunan Misrata, Kabav, Zliten, Hums, Msallata, Zaviye, Zintan ve Cadu kentlerinde, Trablus'u Hafter güçlerine karşı savunmak için seferberlik ilan edildi. Ayrıca ülkede bulunan milis gruplar ve kabileler de UMH'nin yanında, "Hafter güçlerinin Trablus'a gaddarca saldırılarına karşı" seferberlik ilan etti. Öte yandan, Libyalı Amazigler (Berberiler) Hafter güçlerine destek olmaları ve Libya hükümetine kayıtsız kalmaları karşılığında kendilerine Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) sunduğu yüklü para teklifini reddettiklerini açıkladı.