Hindistan mahkemesi: "Devlet eliyle bir etnik temizlik tatbikatı yapılıyor."
Hindistan’ın kuzeyindeki Haryana eyaletine bağlı Gurugram bölgesinde, aşırı milliyetçi Hindu gruplarının Müslümanlara ait iş yerlerini ve bir camiyi ateşe verip bir imamı öldürmelerinin ardından bir yandan yeni şiddet olayları devam ederken bir yandan da eyaletin Nuh semtinde Müslümanlara ait evler ve iş yerleri yasa dışı bir şekilde yıkılıyor.
Çoğunluğu Müslümanlara ait olan 300'den fazla ev, iş yeri ve gecekondu, toplumsal şiddetin ardından buldozerlerle yıkıldı.
Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemesi, Haryana eyaletinin Nuh semtindeki mülklerin buldozerlerle yıkımlarının dört gün süreyle durdurulmasını emrederek şunları söyledi:
"Devlet eliyle bir etnik temizlik tatbikatı yapılıyor.”
Yargıç GS Sandhawalia ve Yargıç Harpreet Kaur Jeewan, eyalet yetkililerinin yıkım çalışmalarını "yasanın belirlediği prosedürü izlemeden" veya mülklerin sahiplerine önceden bildirimde bulunmadan gerçekleştirdiğini gözlemledi.
Pazartesi günü, Haryana'daki iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) hükûmetinin, eyaletin Müslümanların çoğunlukta olduğu tek semti olan Nuh'ta yüzlerce ev, dükkan ve gecekonduyu yıktığını bildirdi.
- Çeşitli insan hakları grupları BJP'yi, şiddet olaylarında -ve hatta siyasî muhaliflerin- çoğunluğu Müslüman zanlılara ait mülklerin buldozerle yıkılmasını sağcı parti tarafından yönetilen eyaletlerde yaygın bir uygulama haline getirdiği için kınadı.
Haryana'da gerilim sürüyor
Geçen hafta Haryana'da yaşanan şiddet olayları, aşırı sağcı Hindu grupların Nuh'ta bir geçit töreni düzenlemesinin ardından başladı. Polis, evlerin buldozerlerle yıkılmasının yanı sıra, 300'den fazla kişiyi şiddet olaylarına katılmakla suçlayarak tutukladı.
- Nuh sakinleri, Vishwa Hindu Parishad (VHP) ve gençlik kolu Bajrang Dal tarafından düzenlenen geçit törenine katılanların sopa, kılıç, trident ve hatta silahlarla silahlandığını ve Müslüman karşıtı kışkırtıcı sloganlar attığını söyledi.
- Çeşitli basında çıkan haberlerde, yetkililere göre Müslümanların iddiaya göre geçit törenine taş yağdırması ve otoyol boyunca bazı araçları yakması sonrasında başlayan şiddetin, Hindu saldırılarını doğurduğu iddia edildi.
Dinî gerilim Haryana'nın diğer bölgelerine yayılmaya devam ederken, iki Bajrang Dal üyesi ve biri Müslüman iki polis görevlisi de öldürüldü.
1999'da kurduğu bir sivil toplum örgütü olan Genocide Watch'ın kurucusu ve yöneticisi Gregory Stanton, geçen yıl Ocak ayında ABD kongre brifinginde Hindistan'da Müslüman soykırımının gerçekleşebileceğini söyledi.
- Stanton, "Hindistan'da pekâlâ soykırımın olabileceği konusunda uyarıda bulunuyoruz." diyerek, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Assam eyaleti ve Hindistan yönetimindeki Keşmir'de soykırımın ilk "işaretleri ve süreçlerinin" olduğunu da sözlerine ekledi.
Stanton'ın açıklamasından yaklaşık bir ay önce, bir grup Hindu dinî lider, Hindistan'ın kuzeyindeki Haridwar kasabasında Ganj Nehri kıyısında toplanmış ve Müslümanlara yönelik bir soykırım çağrısında bulunmuştu.